O Velikonocích se kromě mnoha jiných událostí vzpomíná i na jeden méně známý příběh. Jidáš, jeden z 12 původních apoštolů, zradil za třicet stříbrných Ježíše a umožnil tak jeho zatčení. Proto tvar tradičního pečiva- jidášů symbolizuje provaz, na kterém se pak Jidáš ze špatného svědomí oběsil. A právě proto se jidáše nejčastěji pečou v předvelikonočním období, a to přesně na zelený čtvrtek, kdy by se měly upéct a sníst. Takže nejen zelené potraviny, ale také toto lahodné sladké pečivo bychom měli zařadit do velikonočních tradic.
Počet porcí 20 jidášů
Doba přípravy přibližně 120 minut
Suroviny:
5 lžic mléka
20 g čerstvé droždí
250 g pšeničná mouka hladká
250 g špaldová mouka celozrnná
80 g nasekané rozinky
80 g třtinový cukr
1 lžíce vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
(nebo 4 kapky citrónový éterický olej)
3 žloutky
½ lžičky skořice
(také třeba špetka mletého muškátového oříšku)
špetka mořské soli
200 g smetana 33% pokojové teploty
80 g rozpuštěné máslo
1 žloutek s lžící medu na potření
Návod:
1. Mléko mírně ohřejeme v malém hrnci, přidáme rozdrolené droždí, lžíci cukru, smícháme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě vzejít kvásek. (Mléko nesmí být horké, také místo kde kvásek kyne nesmí být moc teplo, jinak jidáše nevykynou)
2. Do větší mísy od hnětače odvážíme mouku, přidáme rozinky, oba cukry, citronovou kůru, žloutky, koření, a špetku soli. Zapneme hnětač (u nás máme k dispozici tohoto pistáciového pomocníka od Kitchenaid), vlijeme kvásek, smetanu, máslo a vypracujeme vláčné těsto které nelepí (dle potřeby dodejte trochu vlažného mléka, každá muka funguje trochu odlišně) Nechte hnětač pracovat nejméně 6- 8 minut aby bylo těsto hladké a lepek se dostatečně zpracoval.
3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu na teplém místě kynout, dokud zdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto vyjmeme na vál, odvážíme 50 g bochánky a tvoříme 20 cm dlouhé nudle ze kterých tvoříme libovolné tvary jidášů. Vložíme na plech s pečícím papírem a opět necháme asi 15 minut v teple nakynout.
5. Troubu rozehřejeme na horký vzduch z obou stran na 165°C, jidáše potřeme žloutky s medem a pečeme asi 20 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.
Můj tip: do žloutku s medem na potření můžeme také přidat lžíci rumu. Jidáše lze také posypat nadrcenými mandličkami nebo celými zrníčky máku.