Tak a je to tu znova. Rebarbora ve sladkém koláči podruhé. Nyní je rebarbory všude spousta, kam se jen podíváte a nesmí to být jinak i na mém blogu. Tato vděčná zelenina má vícero využití v kuchyni, při pečení, v sirupech nebo třeba marmeládách. Jednu takovou zajímavou plánuju, jen ještě musím počkat na jahody, které se s ní velice dobře snoubí.
malý plech 20 x 30 cm
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
100 g pohankové mouky
50 g pšeničné mouky celozrnné
50 g pšeničné mouky hladké
120 g tofu natural
100 g rozinek
2 dcl sójového mléka
4 pl slunečnicového oleje
4 pl tmavého třtinového cukru
1 pl lněného semínka
1 čl jedlé sody
1 pl prášku do pečiva bez fosfátů
4 lodyhy rebarbory
1 čl perníkového koření
malá hrstka kešu ořechů a vloček
Návod
- Do malé skleničky dáme lněné semínko a zalijeme 6 lžícemi vody. Necháme nabobtnat.
- Do mixeru rozdrolené tofu, rozinky, olej, 2 lžíce cukru a zalijeme mlékem.
- Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme 2 lžíce cukru a koření. Promícháme a necháme odležet.
- Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva a sodu.
- Tofu s rozinkami umixujeme do hladka. Vlijeme do mouky spolu s nabobtnalým lnem a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme rebarboru. Vlijeme do předem vymaštěného a moukou vysypaného plechu. Posypeme nasekanými ořechy a vločkami.
- Pečeme v troubě předem vyhřáté na 170°C asi 25 minut. Ke konci můžeme troubu trochu ztlumit, aby se ořechy nespálily.