Opět tu máme jaro a s ním první porce salátů, především s jarními surovinami. V tomto receptu dominují ředkvičky nebo třeba medvědí česnek. Jako hlavní surovinu jsem vybral červenou rýži, která vyniká zajímavou strukturou. Díky slupce se v ní uchovává dostatek živin, především je však vysokým zdrojem vlákniny. Prostě je fajn vyzkoušet něco nového.
2 porce
doba přípravy 45 minut
Na povrch
50 g červené rýže (nejlépe několik hodin namočené)
hrstka ředkviček
½ avokáda
pražené arašídy
mletý pepř
jemná petrželka
sůl
Pesto
pár lístků medvědího česneku
trochu pražené slunečnice
1 čl hrubozrnné hořčice
citron
olivový olej
sůl
Návod
- Rýži zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu. Ztlumíme a pozvolna vaříme asi 25 minut. Scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Vsypeme do mísy a lehce dochutíme solí.
- Do hmoždíře vložíme všechny suroviny a umačkáme řidší pesto. Pesto spojíme s rýží, přidáme nakrájenou zeleninu, arašídy a promícháme. Na talíři posypeme pepřem a petrželkou.
(Salát můžete také naservírovat tak, jak je na fotografii, potom polít pestem a opepřit.)