Tento recept vám nedá moc práce, ale také na něj nebudete potřebovat kupu ingrediencí. Funguje jako samostatné lehké jídlo, avšak může sloužit i jako vhodná příloha k čemukoliv. Je více způsobu jak vařit jáhly. Pokud chceme dělat kaši, dezerty anebo jáhly třeba použít do knedlíků, mohou být rozvařené, jejich kašovitá konzistence takovému použití naopak vyhovuje a třeba knedlíky drží dobře pohromadě. Pokud však chceme dělat rizota, je lepší uvařit tak, aby měli hrubší strukturu, tak jak tomu je v tomto receptu, vyzkoušejte.
Počet porcí 2 obědové / 4 přílohové
Doba přípravy 30 minut
Budeme potřebovat:
150 g jáhel
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
4-5 lžic oleje
2 lžičky mleté kurkumy
200 g mraženého listového špenátu
mořská sůl
mletý pepř
jarní cibulka nebo koriandr na posyp
Návod:
- Jáhly spaříme vroucí vodou, scedíme, zalijeme 3 dcl vody, lehce osolíme a vaříme pozvolna asi 10 minut, dokud se vody nevyvaří, občasně promícháme. Necháme stranou pod pokličkou dojít, nejlépe v utěrce v peřinách, takto budou jáhly po prokypření „sypké“, nebude z nich kaše. (Také je dobré jáhly nechat lehce vychladnout, prokypřit vidličkou, nebo propláchnout v sítku ve studené vodě a potom přidat do základů rizot)
- Špenát necháme v misce pár hodin předem povolit, urychlíme i zalitím vlažnou vodou. (Nebráním se, pokud použijete špenát čerstvý, na trhu je vždy ve svazcích, jeden svazek bude určitě stačit.)
- Cibuli nakrájíme na hrubší měsíčky, vložíme na rozehřátý olej a restujeme asi 2 minuty. Přidáme na hrubo nasekaný česnek, opět restujeme asi 2 minutky. Nakonec vsypeme kurkumu, kterou však restujeme jen pár vteřin.
- Zalijeme 2 dcl vody, přidáme špenát, osolíme, ochutíme pepřem a asi 2 minutky podusíme.
- Vmícháme uvařené jáhly, dle potřeby dochutíme solí. Můžeme posypat bylinkami nebo na talíři zakápnout olivovým olejem.
Můj tip: do jídla lze zarestovat uzené tofu nebo tempeh či vysypat plechovku uvařené cizrny.