Recept jsem si vypůjčil z kuchařky 77 Inspirací pro zdravý život od Romana Uhrina. Koláč je mírně upravený, přidal jsem trochu vody, také jsem koláč pekl trochu déle, aby pěkně držel. Prostě, něco jsem přidal a něco ubral. Doufám, že se Roman neurazí 🙂
Budeme potřebovat:
2 hrnky jáhel
3 hrnky vody
2 hrnky sójového mléka
1 vanilkový cukr
½ čl skořice
hrstka rozinek
špetka kurkumy
olej a kukuřičná strouhanka na vymazání formy
džem lesní ovoce
kompotované broskve půlené
sójová smetana /není nutné/
Návod:
- Jáhly propláchneme v horké vodě, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ztlumíme a za občasného míchání vaříme asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
- Přilijeme sójové mléko, přidáme, cukr, kurkumu, rozinky a pomalým varem vaříme, dokud nám nevznikne hustá kaše. (Já jsem ještě zakryl pokličkou a mimo plotnu nechal 10 min dojít. Po té jsem kaši nechal trochu vystydnout.)
- Kaši vlijeme do větší kruhové formy (já použil tu, ve které peču quiche), potřeme marmeládou (já ji mírně povolil vodou, aby se lépe roztírala) a po povrchu poklademe broskvemi vyříznutou stranou dolů a vtlačíme dovnitř. Povrch pokapeme smetanou a vložíme trouby předem vyhřáté na 170°C.
4. Pečeme 30 minut, dokud koláč pěkně nezhnědne. Krájíme pečlivě vychladlý.