Toto je recept na poměrně jednoduché a na suroviny nenáročné jáhlové rizoto v orientálním stylu.
Je pravda, že už tento recept dělám v restauraci léta, každopádně jsem ho chtěl trochu zjednodušit tak, jak to nyní dělám u více receptů.
Počet porcí: 4 – 5
Doba přípravy: 50 minut
Budeme potřebovat:
150 g jáhel
2 větší cibule
6 lžic řepkového oleje
2 lžičky hnědého hořčičného semínka
2 lžíce kari koření (lze použít i tandoori masala)
3 stroužky česneku
1 lžíce mořské soli
1 větší mrkev
80 g zelené čočky
300 g opraných květákových růžiček
jarní cibulka a petrželka
Návod:
- Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 10 – 12 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
- Do rozehřátého oleje dáme hořčičné semínko a necháme asi minutu popraskat. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zasmahneme dozlatova. Posupně přidáváme rozetřený česnek, koření a vždy krátce orestujeme. Vsypeme čočku, vložíme na kostky nakrájenou mrkev a přivedeme k varu. Po 7 minutách přidáme růžičky květáku, osolíme a vaříme znovu asi 7 minut, dokud všechny suroviny nezměknou. (Do směsi během varu můžeme přidat část nakrájené jarní cibulky).
- Odstavíme z plotny, vsypeme jáhly a důkladně promícháme.
- Servírujeme posypané cibulkou nebo čerstvým koriandrem.
Moje tipy:
Chceme-li pikantnější verzi, s česnekem přidáme orestovat jednu chilli papričku. Během vaření sledujeme, aby v hrnci bylo dost omáčky – po vsypání jáhel a čočky vytvoříme dobré a hlavně šťavnaté jídlo, nakonec můžeme také část omáčky slít a nahradit kokosovým mlékem.
Výborné jídlo! Pochutnali jsme si
Díky, mám ho taky rád 🙂