Téměř originální francouzský recept pocházející z Burgund v netradiční podobě bohaté omáčky, s chutí několika druhů hub, uzeného tempehu a baby cibulkami
5 porcí
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
120g hlívy ústřičné
120g žampionů
50g sušených hub shitake
2ks červené cibule
1ks mrkev
2 lodyhy řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 uzený tempeh
1dcl sójové omáčky tamari
400g drcených rajčat
1dcl řepné šťávy
150g baby cibulky
4pl olivového oleje
1čl tymiánu
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
kukuřičný škrob
plocholistá petrželka
Návod
- Houby shitake zalijeme 3dcl vody a necháme máčet nejméně 4 hodiny. Přidáme bobkový list, přivedeme k varu a vaříme dalších 20-30 minut. Houby vyjmeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do většího hrnce s rozpáleným olejem, přisypeme tymián a smažíme do hněda. Dále přidáme na plátky nakrájený česnek, celer , mrkev a opět krátce zasmahneme. Vše zalijeme 6dcl vody se šťávou z řepy.
- Přidáme bobkový list, koření a všechny nakrájené houby včetně shitake i s vývarem. Přivedeme k varu a vaříme nejméně 20 minut, dokud hlíva nezměkne.
- Dále přisypeme rajčata, na kostky nakrájený tempeh, sójovou omáčkou a opět povaříme asi 10 minut.
- Nakonec přidáme cibulky a dochutíme dle potřeby cukrem nebo solí.
- V případě potřeby omáčku zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě.
- 7. Posypeme nasekanou petrželkou
Šťouchané brambory s celerem a česnekem
1. Brambory s celerem nakrájíme na stejné kousky, zalijeme vodou a vaříme,
dokud nezačnou brambory měknout.
2. Důkladně scedíme, osolíme, přidáme utřený česnek, smetanu a ušťoucháme v kaši. Můžeme vmíchat nasekanou petrželku.
Rady a tipy:
Servírujeme také s bramborovou kaší, celozrnnými těstovinami nebo jen tak s čerstvým pečivem.
Bourguignon také posunete výše tím, že cibulky upečete polité balsamikovým octem a lžící oleje v troubě dozlatova.
Další skvěle chuťově vyladěný recept. Děkuji za tip, jak využít šťávu z červené řepy.
Děkuji, velice rád také tento recept vařím.