na vánočním stole, pro mě nesmí chybět pořádná polévka.Zkuste uvařit tento silný vývar z kořenové zeleniny, mořské řasy Kombu a japonské omáčky Shoyu. Náhražku jiker zde překvapivě tvoří jáhly obarvené v kurkumě.
5 porcí
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
20 g řasy Kombu
40 g jáhly
1 malá mrkve
¼ menšího celeru
1 pl tuku Provamel
2 pl panenského oleje
2 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
svazek čerstvé petrželky
5 pl omáčky shoyu
1 čl polévkové směsi Wurzl
Návod:
- Řasy zalijeme 1,5l vody a necháme 20 minut namočené. Potom vaříme asi 20 minut. Slijeme, vývar ponecháme, vystydlé řasy nakrájíme na velmi jemné nudličky.
- Jáhly vložíme do malého hrnce, propláchneme horkou vodu. Zalijeme 1 ½ násobným množstvím vody, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a vaříme zvolna 6-8 minut. Vše mírně promícháme vidličkou, zaklopíme a necháme dojít.
- Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na tuku s olejem do růžova. Přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a opět zlehka zasmahneme. Úplně na konci přidáme kurkumu, osmažíme 30sek. zalijeme vývarem s řasami, kořením a bujonem Wurzl. Přivedeme k varu a vaříme asi dalších 15 minut.
- Dále vložíme uvařené jáhly, přilijeme sójovou omáčku a opět krátce povaříme.
- Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Rady a tipy:
můžeme servírovat s nasucho opečenými krutony z housek nebo chleba
polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou
pro zkrácení může do polévky přidat do hotové polévky nalámat řasu na sushi.
pokud vynecháte řasu úplně, získáte tak jednouchý zeleninový vývar.
potom můžeme zaměnit jáhly za pšeničný bulgur nebo pohanku dle období.