Žijeme v době, kdy se při výběru potravin neustále mluví o čerstvé zelenině, farmářských produktech, pečivu bez éček nebo masa bez antibiotik. Když se zaměříme pouze na zeleninu, je celkem pochopitelné a vědecky dokázané, že čerstvá zelenina je pro nás nejlepší, především co se studené kuchyně týče. Když vezmeme v potaz, že ne vždy jíme zeleninu syrovou, musíme se zamyslet, jakou zeleninu bychom měli používat při tepelné úpravě. Zajisté je důležité při výběru klást důraz na lokálnost, kvalitu a péči při pěstování. Roli by měla hrát vizuální stránka, která je u většiny z nás na prvním místě, co myslíte? Jak čerstvá je však čerstvá zelenina v obchodech, toť otázka! 🙂 Pokud zrovna nemáte vlastní zahrádku, tak se při výběru musíte dobře orientovat.
Dostal jsem nabídku nakouknout pod pokličku zpracovaní zeleniny před zmražením až po moment, kdy se nám dostane do rukou produkt v krásně zabaleném obalu. Vidět proces zpracování zeleniny do zmrazené podoby jsem nemohl odmítnout už jen proto, že jsem na mraženou zeleninu v podstatě nikdy nezanevřel. Sám jsem se na místě ujistil, že mražená zelenina je nejlepší volbou, jak sezonní nedostupnost zeleniny nahradit.
Nejprve bych rád pověděl něco o firmě, kde se nacházíme:
Firma Agrimex byla založena v roce 1995 se zaměřením na zpracování a obchod s mraženými potravinami. V roce 2006 se přesunula do Panenských Břežan, kde nyní sídlí v jednom z nejmodernějších mrazírenských areálů v ČR. Největší pýchou jsou špičkové technologie, které zaručují šetrné a zejména rychlé zpracování i přebalování především tuzemské zeleniny a ovoce. Ne náhodou tedy firma sídlí na rozmezí Litoměřicka a Polabí, kde je pro Agrimex skvělá dostupnost zeleniny přímo od místních pěstitelů.
Celým areálem nás pečlivě provedl sám ředitel, pan Ing. Ryszard Nemoudry, který nás současně seznámil s technologií zpracování zeleniny. Exkurze začala u obrovské hromady čerstvě sklizeného špenátu. Zde ho pás vsouval přímo do haly, kde probíhalo jeho mytí.
Po omytí a pečlivém přebrání nevhodných žlutých listů je špenát blanšírován. Díky blanšírovaní (pouze u některých druhů) a mražení šokem si suroviny zachovávají charakteristickou chuť, vůni, barvu, ale také nutriční látky, vitamíny a enzymy. Potom je špenát dle potřeby sekán na různě velké kusy, balen a mražen při velice nízkých teplotách. Následně putuje přímo do skladu a zde je před expedicí skladován při -21 °C. V celém provozu panuje velká zima, byl jsem rád, že mou profesí je kuchařina J . Vše je v takové výrobě samozřejmě důkladně sledováno institucemi, které na kvalitu a zacházení se surovinami pravidelně dohlíží. Rád bych upozornil, že je také velice důležité, jak spotřebitel se surovinou zachází.
Ke konci exkurze na nás čekalo bohaté pohoštění z produktů zde vyrobených. Nechyběla zde např. polévka brokolicový krém, bramborový salát, grilovaná středomořská zelenina, palačinky plněné zeleninou i ovocem nebo třeba mačkané jahody jako dezert. Úplně nejvíc mě však oslovily kukuřičné klasy, které byly super sladké. Můžu říct, že jsem tak dobrou odrůdu kukuřice snad nikdy nejedl.
Sortiment zeleniny je smysluplně rozlišen na řady Foodservice Agrimex, Dione a Dione premium. Poslední dvě řady jsou evidentně pojmenovány podle postavy řecké mytologie, která je charakterizována jako bohyně deště a pramenů, což je pro tuto firmu určitě velice důležité. Sám pan Ing. Nemoudry podotknul, že poslední dobou je trápí velké sucho v naší zemi, jelikož komplikuje dostupnost a cenu zpracované zeleniny.