Greenwayfood

by Petr Klíma

DÝŇOVÝ salát s čočkou a mangoldem

, ,
DÝŇOVÝ salát s čočkou a mangoldem

Koncem léta přichází na trhy moje oblíbená dýně Hokkaido, která je nenáročná na úpravu a po upečení chutná výtečně, téměř jako pečené kaštany. V tomto salátu ji doprovází žlutý mangold, který v tuto dobu bez problému seženete na trzích v té nejlepší čerstvosti nebo ho dokonce máte na zahrádce. .

 

 

 Počet porcí  4
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
½ malé dýně hokaido /asi 400g/
olivový olej
lžička sušených provensálských bylin
mořská sůl
60 g černé čočky Beluga
½ svazku žlutého mangoldu
1 malá červená cibule
Dresink:
2 lžíce panenského medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 lžíce francouzské hořčice se semínky
1 stroužek utřeného česneku

Návod

  1. Čočku zalijeme vodou a necháme stát 2 hodiny. Troubu předehřejeme na 170 ºC. Dýni i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, zakápneme olivovým olejem, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a pečeme asi 25 minut. Poté necháme vychladnout.
  2. Namočenou čočku propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 20 minut, až je čočka téměř měkká. Slijeme a propláchneme studenou vodou.
  3. Mangold opereme, zbavíme stonků a vnitřních lodyh a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do větší mísy, přidáme na malé měsíčky nakrájenou červenou cibuli, čočku a upečenou dýni. Suroviny na dresink smícháme v malé misce, přilijeme do salátu, osolíme a vše důkladně promícháme.

 

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

13.8.2017

Share This