Na tento lehký moučník jsem se chystal poměrně dlouho, moje myšlenka postupně zrála, přibývaly různé suroviny, jako jsou kakaové boby, bio pomeranč a pár dalších. Hlavní myšlenkou však byla máslová dýně ve spojení s voňavým zimním koření, přesně naplánované za zimní období. Cíleně jsem pro tento recept zvolil perníkové koření Sonnentor, které kromě perníčků a litého perníku který peču často, nemělo u nás v kuchyni další využití. A tak vznikl tento zajímavý pohár, pro oko nazdobený šlehačkou sypané hořkou čokoládou, líbí?
Počet porcí 6
Doba přípravy: 50 minut
Budeme potřebovat:
500 g oloupané máslové dýně
1 tyčinka mořské řasy agar agar
2 dcl rostlinného mléka nebo vody
400 ml kokosového mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce sekaných nepražených kakaových bobů
1 bio pomeranč
1 lžíce perníkového koření
150 g javorového sirupu
Také může i nemusí být:
250 dcl smetany na šlehání
1 ztužovač do šlehačky
1 vanilkový cukr
hořká čokoláda na zdobení
Návod:
1. Dýni nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a uvaříme do měkka, trvá to asi 15 minut.
2. Do menšího hrnce natrháme agar, zalijeme rostlinným a kokosovým mlékem a necháme 30 minut nabobtnat.
Přivedeme k varu vmícháme škrob a pár minut pozvolna vaříme dokud se agar nerozvaří. Odstavíme a necháme 15 minut vychladnout.
3. Do nádoby mixeru vložíme dýní, zalijeme uvařeným mlékem, přidáme kakaové boby, šťávu a kůru z pomeranče, koření, sirup a na jemno umixujeme.
4. Vlijeme do předem připravených skleniček nebo formiček, necháme v lednici asi hodinu ztuhnout.
5. Ze smetany, ztužovače a cukru vyšleháme šlehačku, kterou pohár nazdobíme, posypeme nastrouhanou čokoládou, lze použít i část nastrouhané pomerančové kůry.