Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- dýňové rizoto

Kroužek vaření- dýňové rizoto

K podzimním surovinám bezesporu patří dýně všech druhů, a proto další kroužek nemohl být zaměřený na nic jiného, než na tuto domácí potravinu.

Děti opět dostaly jasný úkol, uvařit krémové rizoto z rýže arborio a máslové dýně. Opět bylo potřeba se zorientovat v surovinách, oloupat dýni, osvojit si loupání a krájení cibule, česneku či řapíkatého celeru. Pak už následovalo restování propláchnuté rýže a následné dovaření celého rizota. Všem dětem se rizoto povedlo, každý měl možnost vylepšit strouhaným parmazánem a bylo hotovo.

         

 

                                

                              
                              
                              

Podrobný recept přikládám zde:

Rizoto z máslové dýně se šalvějí

Suroviny
300 g rýže Arborio
2 kostky bujón zeleninový
2 lžíce olej olivový extra panenský
100 ml víno bílé
450 g máslová dýně
25 g máslo
1 ks cibule
2 lodyhy řapíkatého celeru (není nutné)
2 stroužky česnek
25 g parmazán
1 ks šalvěj
1 ks muškátový oříšek mletý
1 ks pepř mletý
1 ks sůl jemná
pažitka na posyp

Návod:
1. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky velikosti 1 cm. Na pánvi rozpustíme máslo, přidejte nakrájenou cibulku, řapíkatý celer, dýni a společně nechte zezlátnout, cca 10 minut. Poté přidejte posekané šalvějové lístky, na plátky nakrájený česnek a rýži. Vše promíchejte a restujeme, dokud rýžová zrnka nejsou plně obalená máslem.
2. Přidejte víno a za občasného míchání vařte, dokud rýže víno absorbuje. Přidejte 3 dcl vody, kostky vývaru a vařte na mírném plameni, za občasného míchání, dokud rýže absorbuje veškerou tekutinu. Postupně přidávejte dle potřeby vodu a vařte, dokud se všechna vstřebá, cca 25 minut.
3. Nakonec dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Posypeme strouhaným parmazánem, pažitkou a hned servírujte.

Dovednosti

Zveřejněno

19.11.2023

Share This