Počet porcí 6
Doba přípravy 60 minut
Suroviny:
1 kg dýně hokkaido (cca 800 g po oloupání)
slunečnicový olej dle potřeby
80 g červené loupané celé čočky
2 červené cibule
1 vrchovatá lžíce tandoori masala
3 stroužky česneku
80 g sušených rajčat v nakládaných v oleji
1 lžička mořské soli
1 lžička či kostka zeleninového bujonu
1 bio pomeranč
1-2 dcl smetany na vaření
olivový olej na dýni a do základu
1. Troubu si předehřejeme na 180/200 °C (horkovzduch/ bez vzduchu). Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl, zbavíme jader a nakrájíme na hrubší kostky. Vložíme na pekáč s pečícím papíre, zlehka polijeme olejem, osolíme, zamícháme a vložíme do trouby, pečeme dozlatova asi 40 minut, občasně promícháme.
2. Oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubší kostky osmahneme dorůžova, ke konci přidáme oloupaný a nahrubo nasekaný česnek, také chvíli restujeme. Vsypeme tandoori masalu, jež také pár sekund orestujeme. (Většinou hrnec při restování koření odstavím z plotýnky, základ je stále dost rozpálený, aby se koření nepřipálilo a nezhořklo.) Zalijeme 1,5 l vody, přidáme čočku, nahrubo nasekaná sušená rajčata, osolíme a pozvolna vaříme, dokud není čočka měkká, asi 15 minut.
3. Přidáme upečenou dýní, kůru a šťávu z pomeranče, polovinu smetany a rozmixujeme, kdyby se vám zdála polévka příliš hustá, přidejte trochu vody. Dle potřeby opět dochutíme solí.
4. V misce opět zjemníme smetanou a posypeme nasekanou petrželkou a semínky.