Podzim je tu a s ním mraky dýně a kapusty. Samozřejmě je vše potřeba spotřebovat. Kombinaci kapusty s dýní jsem již jednou použil v receptu s těstovinami a nyní jsem se rozhodl přidat mou oblíbenou tmavozelenou čočku. Také jsem si v tomto receptu poprvé dovolil představit druh a výrobce koření, který rád a velice často používám. Je jím firma Sonnentor která na trh dodává koření a čaje v nejlepší kvalitě.
4-5 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Budeme potřebovat:
Kapusta:
1 malá kapusta
2 cibule
100 g tmavozelené čočky
2-3 stroužky česneku
lžíce celozrnné mouky/ může být kukuřičná/
2 lžíce omáčky Tamari
mořská sůl
mletý kmín koupit
majoránka koupit
mletý pepř koupit
Pečená dýně:
menší dýně Hokaido
2 čl provensálského koření koupit
olivový olej/ mořská sůl
2 hrstky slunečnice
Návod:
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Vložíme na plech s pečícím papírem, posypeme bylinkami, slunečnicí, zakápneme olejem a osolíme. Promícháme a pečeme do zlatova na 170°C asi 30 minut. Občas plech vyjmeme a zamícháme. Dbáme, aby dýně nebyla příliš vysušená.
- Mezitím osmažíme ve větším hrnci do růžova cibulku, přidáme na kostky nakrájenou kapustu, kmín a opět chvíli restujeme. Zalijeme vodou, vsypeme čočku, osolíme a vaříme, dokud čočka nezměkne. Je potřeba poměrně dost vody – já postupně doléval a nakonec to byl necelý litr, než se vše uvařilo.
- Ke konci vaření přidáme sójovou omáčku, česnek, osolíme, zlehka zaprášíme moukou a opět chvíli povaříme. Vsypeme majoránku a opět dle chuti dosolíme.
- Na talíř naservírujeme kapustu a na ni naložíme pečenou dýni se slunečnicí.
Můj tip:
Během vaření kapusty je dobré několik vrchních zelených listu přidat až nakonec. Jsou měkčí nežli vnitřek a jídlo bude vypadat lépe.