Greenwayfood

by Petr Klíma

Dortík BOUNTY

, , ,
Dortík BOUNTY
Tento recept /originál ZDE/ jsem si tentokrát vypůjčil od Evy Francové. ze stránek Kuchařka ze Svatojánu. S Evou máme jedno společné. Velice rádi tvoříme recepty, které jsou ojedinělé převážně složením surovin ze zdravé výživy.
K zapůjčení receptu jsem měl několik důvodů. Za prvé miluju kokos, to co je z kokosu prostě musím mít. Delší dobou jsem po tomto dortíku pokukoval, až jsme se s Evou domluvili, že si navzájem něco od druhého vyzkoušíme. Na receptu proběhlo pár drobných změn. Máme letos doma hodně vlašských ořechů, a proto hrají hlavní roli v korpusu.  Také na banánech najdete příchuť tuzemského rumu a kokosovou vrstvu dotváří limetková šťáva. A aby nebylo exotiky příliš, tak jsem se při slazení naklonil k lokálnější alternativě, klasickému medu od včelaře Jiřího Smolíka. Je to vlastně RAW dortík. Tento dortík je důkazem, že RAW dortíky nejsou pouze o obrovském množství kokosového tuku. Vážně to jde skoro bez něj. Posuďte sami.

DSC_6974-2

4-5 porcí
Doba přípravy: 60 minut

Budeme potřebovat:
Korpus
120 g vlašských ořechů
60 g mletého kokosu
60 g vypeckovaných datlí /doporučuji BIO-jsou měkčí/
3 zralé banány
několik lžic rumu
Kokosová vrstva:
180 g strouhaného kokosu
3-4 lžíce tekutého panenského medu /vegan- agave sirup/
1 ks limetka
Na vrch:
větší hrst čokoládových peciček
1 pl kakaa
2 pl kokosového tuku
1-2 čl medu

Návod:DSC_7075
1. Do mixéru vložíme ořechy, datle, kokos a umixujme na jemno. Vsypme a vtlačíme do vymaštěné formy. (cca 20cm)
2. Banány nakrájíme na plátky a poklademe jimi připravený korpus na celé ploše. Zlehka postříkáme rumem.
3. Do mixeru vložíme kokos, med a zastříkneme šťávou z limetky. Umixujeme na hustou pastu. (Pokud by to šlo hůře, přidejte několik lžic vlažné vody) Tuto směs vtlačíme na banány a uhladíme.
4. Ve vodní lázni rozpustíme všechny suroviny na čokoládu a přelijeme jím kokosovou vrstvu. Rozetřeme po celé ploše. Povrch můžeme posypat kokosem nebo nasekanými ořechy. (Také jako dekoraci velice rád používám produkt Síla květů od Sonnentor. Obsahuje květy bylin, skořici, hřebíček a trochu řepného cukru. Můžete takto třeba překvapit návštěvu zajímavou dekorací vašeho díla)
5. Dortík necháme několik hodin ztuhnout v lednici, aby se lépe krájel. Před konzumací je dobré nechat na talíři chvíli povolit.

 

Můj tip:
Úplně bych si dovedl představit místo banánu do dortu nakrájet zralé mango.
Potom bych ale asi nepoužil rum. Nejspíš příště vyzkouším toto.

DSC_6989

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

22.10.2016

Share This