Často se kolem bábovek debatuje, jaké by měla být. Někteří preferují vláčné, někomu nevadí, když je bábovka trochu suchá. U mě musí především splňovat pravidla zdravé výživy, použití vhodného sladidla, část mouky zahrnout mouku celozrnnou, ale také přidat něco výživného což je v tomto případě klasická česká surovina mák. Bábovka je tak akorát sladká, na řezu se může jevit sušší, čemuž úplně není díky přidanému jogurtu, sirupu a nasekaným datlím, doporučuji vyzkoušet.
Doba přípravy 70 minut
Budeme potřebovat:
100 g špaldové celozrnné mouky
180 g pšeničné polohrubé mouky
100 ml sójového mléka
1 hrst nasekaných datlí (rozinek)
70 g mletého máku
1 čl skořice
½ kypřícího prášku bez fosfátů
1 čl jedlé sody
1 bio citron
150 g datlového sirupu
1 banán (120g)
40 g rozpuštěného kokosového tuku
80 g sójového jogurtu
tuk a mouka na vysypání formy
Návod:
- Mouku prosijeme přes síto do větší mísy, přidáme umletý mák, prášek do pečiva, sodu, na hrubo překrájené datle a skořici a citrónovou kůru.
- Banán vložíme do nádobky mixeru, přidáme sójové mléko, jogurt, sirup, olej a umixujeme tyčovým mixerem do jemna. Směs vlijeme k suchým surovinám, přidáme štávu z ½ citronu a celé důkladně promícháme.
- Vlijeme do vysypané formy a vložíme do předem na 170°C vyhřáté trouby.
- Po 10 minutách ztlumíme teplotu na 160°C a pečeme dohromady asi 40 minut. Špejlí zkoušíme – musí být suchá a čistá. Vyklepneme a posypeme trochou moučkového cukru.
Můj tip:. Často do bábovky místo citronu přidávám do bábovek i bio sušenou-kandovavanou pomerančovou kůru.