Greenwayfood

by Petr Klíma

Čoko-pomerančový-tofu-cheesecake na pohankovém korpusu

, ,
Čoko-pomerančový-tofu-cheesecake na pohankovém korpusu
Ten, kdo má rád čokoládu (potažmo kakao),  tento dort jistě hodně ocení. Chtěl jsem vytvořit dort, který splňuje určitá kritéria. V prvé řadě by měl být extra kakaový, ale ne příliš silný, což zde kompenzuje kyselost lesního ovoce. Posledním kritériem byl bezlepkový korpus podobný sušenkám používaný na cheesecaky . Posuďte sami, jestli se mi to podařilo!

 12 porcí
doba přípravy 60 minut
doba tuhnutí nejméně 4 hodiny v lednici

DSC_2929-2

Budeme potřebovat:

Korpus:
250 g pohankových vloček
70 g pohankové mouky
80 g kakaového másla (může být kokosový tuk)
50 g umletého tmavého třtinového cukru (pomoci si můžeme hmoždířem nebo el. mlýnkem na kávu)
100 ml sójového mléka
½ čl sody / nebo 1 čl kypřícího prášku/
Čoko vrstva:
600 g tofu natural
200 g hořké čokolády
100 g kokosového tuku
2-3 pl tmavého třtinového cukru
2 pl kakaa
1 Bio pomeranč
250 ml sójové smetany
Na dokončení:
400 g mraženého lesního ovoce
½ tyčinky agar-agar
300 m vody obarvené džusem (nejlépe řepná šťáva)
1,5 pl tmavého třtinového cukru

Návod

  1. Příprava: agar vložíme do vody a necháme 1 hodinu odležet. Ovoce vsypeme do misky a necháme povolit. Ovoce pustí trochu šťávy, kterou můžeme použít na obarvení agaru, tím zabráníme tomu, že nám voda poteče po rozpojeném dortu.
  2. Korpus: všechny suché suroviny vložíme do větší misky, zalijeme ve vodní lázni rozpuštěným kakaovým máslem, mékem a důkladně zamícháme, vložíme do formy vyložené papírem na pečení a pečeme 12 minut v troubě předem vyhřáté na 170 °C. Necháme důkladně vychladnout.
  3. Kakaová vrstva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Metličkou vmícháme kakao. Necháme stranou mírně vychladnout. Tofu, smetanu, cukr, kůru a štávu z pomeranče vložíme do mixéru. Rozmixujeme v jemný krém. Tento krém vmícháme do rozpuštěné čokolády a důkladně rozmícháme. Naneseme na korpus. Necháme ztuhnout v lednici nejméně 2 hodiny.
  4. Ovocná vrstva s agarem: Agar s vodou osladíme a přivedeme k varu. Mírně provaříme, dokud se agar nerozpustí. Necháme 10-15 minut stranou (nesmí se na dort nalít příliš horký). Na dort rozprostřeme ovoce a zalijeme tenkou vrstvou agaru. Zbytek nanášíme štětečkem na všechno ovoce. Necháme ztuhnout dalších 15 minut v lednici.

Můj tip :
na talíři ozdobíme lístkem máty nebo meduňky. Také můžeme posypat nastrouhanou čokoládou. Hotový dort také doporučuji nechat odležet přes noc.

DSC_3042

2 komentáře

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

17.1.2016

Share This