Ten, kdo má rád čokoládu (potažmo kakao), tento dort jistě hodně ocení. Chtěl jsem vytvořit dort, který splňuje určitá kritéria. V prvé řadě by měl být extra kakaový, ale ne příliš silný, což zde kompenzuje kyselost lesního ovoce. Posledním kritériem byl bezlepkový korpus podobný sušenkám používaný na cheesecaky . Posuďte sami, jestli se mi to podařilo!
12 porcí
doba přípravy 60 minut
doba tuhnutí nejméně 4 hodiny v lednici
Budeme potřebovat:
Korpus:
250 g pohankových vloček
70 g pohankové mouky
80 g kakaového másla (může být kokosový tuk)
50 g umletého tmavého třtinového cukru (pomoci si můžeme hmoždířem nebo el. mlýnkem na kávu)
100 ml sójového mléka
½ čl sody / nebo 1 čl kypřícího prášku/
Čoko vrstva:
600 g tofu natural
200 g hořké čokolády
100 g kokosového tuku
2-3 pl tmavého třtinového cukru
2 pl kakaa
1 Bio pomeranč
250 ml sójové smetany
Na dokončení:
400 g mraženého lesního ovoce
½ tyčinky agar-agar
300 m vody obarvené džusem (nejlépe řepná šťáva)
1,5 pl tmavého třtinového cukru
Návod
- Příprava: agar vložíme do vody a necháme 1 hodinu odležet. Ovoce vsypeme do misky a necháme povolit. Ovoce pustí trochu šťávy, kterou můžeme použít na obarvení agaru, tím zabráníme tomu, že nám voda poteče po rozpojeném dortu.
- Korpus: všechny suché suroviny vložíme do větší misky, zalijeme ve vodní lázni rozpuštěným kakaovým máslem, mékem a důkladně zamícháme, vložíme do formy vyložené papírem na pečení a pečeme 12 minut v troubě předem vyhřáté na 170 °C. Necháme důkladně vychladnout.
- Kakaová vrstva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Metličkou vmícháme kakao. Necháme stranou mírně vychladnout. Tofu, smetanu, cukr, kůru a štávu z pomeranče vložíme do mixéru. Rozmixujeme v jemný krém. Tento krém vmícháme do rozpuštěné čokolády a důkladně rozmícháme. Naneseme na korpus. Necháme ztuhnout v lednici nejméně 2 hodiny.
- Ovocná vrstva s agarem: Agar s vodou osladíme a přivedeme k varu. Mírně provaříme, dokud se agar nerozpustí. Necháme 10-15 minut stranou (nesmí se na dort nalít příliš horký). Na dort rozprostřeme ovoce a zalijeme tenkou vrstvou agaru. Zbytek nanášíme štětečkem na všechno ovoce. Necháme ztuhnout dalších 15 minut v lednici.
Můj tip :
na talíři ozdobíme lístkem máty nebo meduňky. Také můžeme posypat nastrouhanou čokoládou. Hotový dort také doporučuji nechat odležet přes noc.
Velmi pěkné stránky,právě něco tak zdravého hledám,šikovnej..a děkuji za recepty..S pozdravem Křížková
Děkuji, doufám že bude chutnat, mě chutná moc.