Nedávno jsem inspirativně zabrousil ve své bohaté sbírce kuchařek a jako první mi do oka padla Recyklovaná kuchař Jitky Rákosnikové, které vyšla nadčasově na jaře 2018 v nakladatelství Smart Press. Vzpomínám si dokonce že tehdy jsem mohl být i při jejím křtu v pražské kinu Bio Oko, velmi přijemné být u zrodu nových kuchařských knih. No a jelikož jsme s rodinou nasbírali hodně ořechů, tak mě nedalo vyzkoušet recept, kde i velice elegantně zužitkovat kromě ořechů i velice zdravou a v našich kuchyních přístupnou čočku. Abych pravdu řekl, jídla jako jsou tato mám moc rád, na skus uvařená čočka ochucena sladkokyselým hořčičným dresinkem. Tento recept jsem nedávno udělal i v restauraci, ani zrníčko čočku nezbylo, zaručený úspěch.
na 4-5 porcí budeme potřebovat:
500 g čočky (já použil tmavozelenou)
1 lžička sušené saturejky
1 menší na kostičky nakrájenou červenou cibuli
hrst na hrubo nasekaných sušených brusinek
3 lžíce kaparů v octě
hrst na hrubo nasekaných vlašských ořechů
větší hrst rukoly
V receptu je požita čočka černá, já však použil čočku tmavozelenou(také nazývanou puy či francouzskou), která je o něco levnější. Tento druh má úplně stejné vlastnosti jako čočka černá, liší se však barvou připomínající malé želvičky. Vaří se vždy al dente, takto si zachová svůj tvar a i proto se nejvíce hodí do salátů jako je tento. Čočku není potřeba máčet, tak jako tomu je třeba u fazolí, velice dobře chutná s různými bylinkami, mým favoritem v propojení s luštěninou je také estragon, který se hojně požívá ve Francii, lze použít čerstvý tak i sušený. Skvělá kombinace je i třeba s podzimními surovinami jako jsou topinambury, se sušenými rajčaty a bazalkou, recept najdete zde.
zálivka:
2 lžíce panenského olivového oleje
3 lžíce jablečného octa
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce dijonské hořčice
1/ lžičky mletého římského kmínu
mletý pepř a sůl dle chuti
Postup:
- Propláchnutou a scezenou čočku zalijeme dvojnásobným množstvím vody, uveďte k varu, vsypte saturejku, ztlumte příkon a pozvolna vařte asi 15-20 minut al dente.(Těsně před koncem také můžete do vody vsypat lžičku soli a nechat chvíli pod pokličkou dojít, čočka bude mít tak lepší chuť.)
- Zálivku připravte důkladným prošleháním surovin ve větší misce.
- Do větší mísy vsypete ve studené vodě propláchnutou čočku, přimíchejte zbylé suroviny kromě rukoly a ořechů. Zalijete zálivkou, posypte ořechy a rukolou.
A co dál? Pokud salát nesníte, vydrží i den dva v chladu a hodí se jako příloha
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zde ještě jedna malá ochutnávka z kuchařky:
krédem knihy je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá více než 10 let, téma kulinární recyklace propojuje s důležitým a aktuálním trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu. Jádrem knihy je výběr nejzajímavějších receptů inspirovaných autorčinými zkušenostmi s mezinárodní gastronomií, klíčových pro všechny kategorie ingrediencí od luštěnin přes pečivo až po mléčné výrobky – přes 40 velkých receptů, doplněných dalšími obměnami a inspiracemi na úsporné a přitom kvalitní jídlo.
Originální a vtipný rukopis skvěle doplňují fotografie přední food fotografky Aleny Hrbkové, o které se více dozvíte v knize Jak se fotografuje jídlo.