Od té doby, co jsem začal dělat luštěninové chilli, jiné už nedělám. Druh čočky asi nechám na vás, já vybral klasickou zelenou, kterou seženete úplně všude, fungovat to však bude i s tmavozelenou nebo červenou či hnědou, ale obě prosím neloupané. Pro zjednodušení opět používám červené fazole z plechovky, ale nebráním se tomu, když si je také předem uvaříte, já někdy do tohoto jídla používám i fazoli černou, jídlo pak vypadá velice pěkně a neobvykle.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny:
200 g zelené velké čočky
2 červené cibule
1 mrkev
1 červená kapie
6 lžic slunečnicového oleje
3 stroužky česneku
1 pálivá feferonka
1 lžíce římského kmínu
1 čl mletého chilli
1 lžíce uzené mleté papriky
3 lžíce rajského protlaku
3 bobkové lístky
1 lžíce soli
400 g drcených rajčat (1 plechovka)
2 konzervy červených fazolí
½ limety
1 lžíce oregana
svazek čerstvého koriandru
Postup:
- Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou a ponecháme v chladu.
- Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do většího hrnce s rozpáleným olejem a restujeme asi 2 minuty. Vsypeme na větší kostky nakrájenou mrkev s kapií a pozvolna restujeme dalších 7 minut. Postupně přidáváme nasekanou feferonku, česnek, římský kmín, protlak a ke konci papriku, mezi každým přidáním surovinu krátce orestujeme.
- Zalijeme 800 ml vlažné vody, vsypeme scezenou a opláchnutou čočku, bobkové listy, osolíme a pozvolna vaříme asi 15 minut, dokud čočka nezačne měknout.
- Přidáme rajčata, fazole a ještě krátce podusíme a dalších 10 minut povaříme.
- Zastříkneme limetou, vsypeme oregano a dle potřeby znovu dosolíme. Zasypeme posekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.
Můj tip:
Servírujeme s bílou rýží. Skvělou společnost tomuto pokrmu budou dělat kukuřičné tortilly nebo kopeček sójového jogurtu na zjemnění ostrosti. Můžeme také přidat kukuřici nebo cuketku.