Možná jste už o pokrmu tagine nebo také tajine (tažín) někdy slyšeli nebo jste nějaký druh tohoto jídla někde ochutnali. Originální název pokrmu se pojí především s hliněnou či keramickou nádobou, ve které se toto exotické jídlo v severoafrickém Maroku připravuje. Na internetu najdete nespočet receptů, většina z nich je s masem, ale i vegetariánských verzí není k dispozici úplně málo. Tagine se vyznačuje několika druhy koření a já tento recept upravil tak, aby nebylo těžké všechna sehnat. Každopádně můžete do hrnce přihodit špetku kardamomu, několik hřebíčků nebo pro výraznější chuť přidat lžičku mletého chilli. Poslední charakteristickou surovinou pro tagine je určitě sušené ovoce. Já vybral dva druhy, ale klidně můžete zvolit třeba sušené meruňky nebo datle.
Počet porcí 6
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 větší hrst rozinek
2 cibule
8 lžic řepkového oleje
1 lžíce mleté skořice koupit
1 lžíce mleté kurkumy koupit
1 lžíce mleté papriky koupit
1 lžíce mletého římského kmínu koupit
1 lžíce sušeného mletého zázvoru koupit
lžíce mořské soli
½ dýně Hokkaidó (cca ½ kg)
malá plechovka krájených bio rajčat
malá plechovka uvařené cizrny
½ citronu
100 g sušených švestek
opražené plátky mandlí
čerstvý koriandr
Návod:
- Nejprve vsypeme rozinky do misky a zalijeme nad povrch teplou vodou.
- Nahrubo nakrájenou cibuli vsypeme do rozpáleného oleje a restujeme pozvolna asi 7 minut. Přidáme všechno koření, které si předem v misce umícháme. Krátce osmahneme a zalijeme asi 600 ml vlažné vody.
- Osolíme, vsypeme na kostky nakrájenou dýni a dusíme asi 15 minut, dokud nezačne měknout. (Dle potřeby doléváme trochou vody tak, aby pokrm nebyl příliš hustý.) Dále přidáme rajčata, cizrnu, rozinky i s nálevem a opět pozvolna dusíme, dokud se jídlo lehce nezahustí.
- Nakonec přidáme švestky, zastříkneme citronem, zamícháme a necháme pod pokličkou asi 10 minut dojít.
- Servírujeme s kuskusem nebo rýží, posypané nasekaným koriandrem či mátou a opraženými mandlovými lupínky.
Můj tip:
Do pokrmu můžete přidat různé druhy zeleniny, fazolové lusky, hrášek, květák, mrkev, listy špenátu nebo papriku. Servírovat lze i s tortillami nebo chlebem pita.
Rychlá polévka z dýně hokkaido
Často přemýšlím jak rychle a smysluplně zužitkovat surovinu, kterou jsme potřebovali třeba jenom část z celku, tak jako tomu je u tagine. No a proto vznikl tento rychlý recept. Je pravda že dýňovku každý zná a asi i umí, ale jen pro jistotu že by chtěl někdo vyzkoušet tuhle.
Počet porcí 4
Doba přípravy 30 minut
Budeme potřebovat:
½ dýně Hokkaidó
2 malé cibule
5 lžic řepkového oleje
1 lžíce sladkého curry doporučuji!!
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžička provensálského koření
1 lžíce mořské soli
čerstvý koriandr nebo bazalka
pražené mandle nebo dýňová semníka
Návod:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, zasypeme kořením a chvíli orestujeme.
- Zalijeme 1l vlažné vody, osolíme, vložíme na kostky nakrájenou dýni a pozvolna vaříme asi 20 minut. Nakonec vložíme část čerstvých bylinek, rozmixujeme do hladka.
- Na talíři posypeme nasekanými bylinkami, posypeme mandličkami.