Chřest se bezpochyby upravuje na mnoho způsobů, ale asi nejznámější způsob jeho využití je v krémové polévce. Velice rád jídla, potažmo polévky, obohacuji luštěninou nebo právě ořechy. Při tvorbě této polévky padla karta na pražené solené pistácie.
4 porce
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
svazek bílého chřestu /10 ks/
1 cibule
olivový olej
2 lžíce pšeničné celozrnné mouky
1 menší brambory
1 stroužek česneku
2 hrstky mladého špenátu
malá hrstka pistácií
špetka muškátu
sůl / pepř
- Chřest oloupeme 2 cm od vršků. Tvrdší konce odřízneme (asi 2 cm). Vršky také odřízneme a ponecháme k vložení do hotové polévky.
- Do malého hrnce vlijeme 4 pl oleje, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka orestujeme. Ke konci přidáme na pátky nakrájený česnek, mouku a také chvíli osmažíme. Zalijeme 1 l zeleninového vodou (když se najde čas, můžete odřezky a slupky vyvařit a vytvořit vývar). Vaříme asi 10 minut. Přidáme nahrubo nasekané chřesty, osolíme, lehce opepříme, přidáme muškát a vaříme dalších 10 minut, dokud chřest nezměkne.
- Odstavíme z plotny a rozmixujeme a nejlépe přepasírujeme. V malém hrnci minutu povaříme vršky chřestu, přidáme do polévky.
- Na pánvi zprudka orestujeme oříšky, po chvíli vsypeme špenátové listy a necháme minutu restovat. Část oříšků necháme na posyp. Špenát přidáme do vroucí polévky, část můžeme nechat na ozdobení na talíři. také můžeme zjemnit smetanou, já použil rýžovou.
Můj tip:
Polévka lze zjemnit smetanou nebo obohatit při vaření trochou bílého vína.
Servírovat můžeme s opraženou houskou.