Máme tu konec ledna, počasí venku nic moc, každopádně je tu více prostoru experimentovat se surovinami v kuchyni. Mezi klasickou zimní surovinu bezesporu patří kapusta, k sehnání je jak klasická hlávka, náhodně i růžičková, ale je tu i kapusta kadeřavá, kterou možná až tak neznáme. V tržnici by jste ji snad mohli ještě sehnat, co jsem viděl po Praze tak jsou místa, kde je k sehnání mimo jiné i třeba v e-shopech jako je třeba Freshbedýnky nebo Rohlík.
Kadeřávek je velice univerzální surovinou, jeho úprava je krátká, nejvíce živin z něj dostaneme jakmile ho uvaříme v páře. Pak už stačí jen zalít panenským oleje, osolit nebo ochutit sójovou omáčkou či česnekem. Lže posypat sezamem, či různými semínky.
Já jsem se dnes rozhodl, že vás naučím jak z kadeřávku udělat velice chutné chipsy, nemějte strach, není na tom nic složitého, stáčí jen pár dobrých surovin a rozehřátou troubu.
Kadeřávek omyjeme a lehce osušíme, zbavíme vnitřních stonků a poté natrháme na menší kousky. Vsypeme na pekáč s pečícím papírem, polijeme olejem, osolíme a zamícháme.
Vložíme do předem rozkřápáte na 180 °C trouby pod vrchní gril a opečeme do zlatova a křupava, asi 7 minut. Lze jen takto mlsat, také využít na ozdobu polévek či hlavních jídel.
Já na dochucení použil sůl z mlýnku od Natural Mallorca, kteří na český trh přiváží jednu z nejkvalitnějších solí světa. Mlýnek kromě soli obsahuje sušenou zeleninu, bylinky a sušený česnek, takže k dochucení chipsů značka ideál.
Vice o této soli a dalších jiných se dočte v tomto receptu, a nebo přímo na stránkách e-shopu Natural Mallorca.
Solný květ d´es trenc (d´Ee trenc- oblast na Mallorce) je panenská mořská sůl, která vzkvétá na povrchu solných jezírek (salin), kde je v ranních hodinách ručně sbíraná do proutěných košů, následně se rozprostře na sušící stoly, kde pomocí vánku a slunce pozvolna vysychá od přebytečné vody. Taková nerafinovaná sůl díky pečlivé péči obsahuje 20 x více hořčíku, 2 x více draslíku, vápníku s přídavkem 80 minerálních a stopových prvků více než běžná sůl a i proto se právem nazývá královnou solí či kaviárem mezi solemi.