Tento pikantní, původně texaský recept ve veganské podobě u mě momentálně vede. Poprvé jsem ho představil na letošních Biodožínkách v Nenačovicích. Je to pokrm, který můžete uvařit jak rodině, tak i návštěvě a garantuji, že úspěch je zaručen.
5-6 porcí
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
500 g robi plátků
150 g fazolí červená ledvina (mohou být z konzervy)
400 g drcených rajčat (1 plechovka)
4 větší cibule
3 pl rajského protlaku
8 pl slunečnicového oleje
2 pálivé feferonky
1 pl římského kmínu
1 pl mleté papriky
3 stroužky česneku
5 pl sójové omáčky (tamari, shoyu)
1 čl majoránky
1 pl mořské soli
Návod
- Den předem namočené fazole důkladně propláchneme a vaříme v hrnci bez soli do měkka asi 25 minut. Scedíme a necháme pod pokličkou v hrnci.
- Robi maso vložíme do kutru a rozmixuje na strukturu mletého masa (můžeme nastrouhat na hrubém struhadle).
- Najemno nakrájenou cibuli vložíme do většího hrnce s rozpáleným olejem. Restujeme do hněda. Postupně přidáváme chilli, česnek, římský kmín, protlak a papriku, mezi každým přidáním surovinu krátce orestujeme.
- Zalijeme 600 ml vlažné vody, vložíme wurzl a podusíme asi 15 minut.
- Přidáme rajčata, fazole, robi, sójovou omáčku, majoránku a ještě krátce podusíme.
- Dochutíme sójovou omáčkou a solí.
Servírujeme s bílou rýží. Skvělou společnost tomuto pokrmu budou dělat kukuřičné tortilly nebo kopeček sójového jogurtu na zjemnění ostrosti. Můžeme zlehka posypat čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Můj tip :
S koncem vaření přidejte do chilli 1-2 kostičky hořké čokolády (nesmí se to ale přehnat).
Chilli se tak promění ve skutečnou specialitu.