Greenwayfood

by Petr Klíma

Černooká fazole v kreolské omáčce s kukuřičkami

, ,
Černooká fazole v kreolské omáčce s kukuřičkami

V sortimentu obchůdků zdravé výživy najdeme široký výběr luštěnin, druhů je nyní dostupných mnohem více, než třeba před pěti lety. Jedna vizuálně zajímavá fazolka je právě tato, fazole černooká nebo také fazole černé oko. Možná se také pozastavíte nad názvem pokrmu. Slovo Kreolové pochází z dob dávného počátku kolonializmu. Toto slovo by se dalo přeložit jako „domorodé“ – jedná se o skupinu lidí, kteří se vyskytují na určitém místě v určitém období. Po celém světě takové skupiny žijí dodnes, udržují si své zvyky a také recepty, které se vyznačují především surovinami a kořením, které se v daných oblastech nachází.

Počet porcí 5
Doba máčení a vaření fazolí
12h/40 minut
Doba přípravy 25 minut

Budeme potřebovat:
200 g černooké fazole
1 červená cibule
1 zelená kapie
2 lodyhy řapíkatého celeru
½ dcl olivového oleje
3 stroužky česneku
1 větší lžíce rajčatového protlaku
3 lžíce sojové omáčky tamari
1 plechovka krájených rajčat
1 lžička kajenského pepře
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
1 malá sklenička nakládaných baby kukuřiček
plocholistá petrželka

Návod:

  1. Den předem namočenou fazoli vaříme v čerstvé vodě do měkka, je to asi 40 minut.
  2. Cibuli, kapii a celer nakrájíme na velice jemné kostičky. Vše vsypeme do rozehřátého oleje a restujeme do zlatova asi 10 minut. Nakonec přidáme rozetřený česnek, protlak, sojovou omáčku a opět krátce orestujeme.
  3. Zalijeme krájenými rajčaty, přidáme sůl, kajenský pepř a pozvolna povaříme asi 10 minut. Do omáčky vložíme tyčový mixer a několikrát zapulsujeme, aby se omáčka spojila.
  4. Vsypeme uvařené fazole, na menší kousky nakrájené kukuřičky, oregano a opět chvíli povaříme. Dle potřeby dochutíme solí, na posyp si připravíme najemno nakrájenou petrželku.

Můj tip:
Servírujeme s rýží, jsou možné i vařené brambory nebo jen tak s čerstvým pečivem.
Jelikož je recept poměrně středomořský, výborným doplňkem by byly v omáčce i nakrájené olivy.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

10.5.2018

Share This