Greenwayfood

by Petr Klíma

Biryani
Pokrm původem z Iránu, který se vaří ze směsi zeleniny, rýže, rozinek a směsi nasládlého koření.Tato bezmasá varianta je mírně vzdálená od originálu, ale i tak bude přiblížením této exotické kuchyně.

4-5 porcí
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
400 g rýže basmati  bílé
1 ks mrkve
½ malého květáku
150 g zelených fazolek
1 ks červené papriky na kostky
1 hrnek namočených rozinek
1 pl mleté skořice (může být celá)
1 pl kurkumy
1 čl čerstvého zázvoru
5 bobkových lístků
hrst plátků mandlí
čerstvý koriandr
mořskou sůl

Návod

  1. Propláchnutou rýži zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec odstavíme a necháme dojít pod pokličkou.
  2. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do pánve s rozehřátým olejem a krátce osmahneme. Přidáme nastrouhaný zázvor a opět osmahneme. Dále přisypeme koření s bobkovým listem a opět krátce opražíme. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.
  3. Vložíme na kostky nakrájenou mrkev a podusíme 10 minut. Přidáme květák, papriku, rozinky a opět krátce podusíme. Nakonec přidáme fazolky a vaříme dalších 5 minut.
  4. Opět osolíme dle vlastní chuti, přisypeme uvařenou rýži a důkladně zamícháme.
  5. Na talíři posypme mandlemi a nasekaným koriandrem.

 Můj tip:
Můžeme použít libovolnou variaci zeleniny, kterou máme k dispozici nebo můžeme přidat do omáčky drcená rajčata. Pro zpestření také můžeme přisypat strouhaný kokos.

1.3

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

12.12.2015

Share This