Již několik let bylo mým snem, vydat se do dalekých Jeseníků, přesně řečeno do Starého Města pod Sněžníkem, kde se pravidelně každý rok začátkem prázdnin pořádají velkolepé Bioslavnosti. Tato akce s mnohaletou tradicí pořádala již po třinácté v řadě firma Probio, která je na trhu biopotravin od roku 1992. V tuto dobu se jako jeden z prvních začala zabývat pěstováním a prodejem organických surovin u nás.
Bylo mi ctí, se zde konečně osobně setkat se zakladateli Martinem Hutařem a Karlem Matějem, kteří začátkem 90. let položili základ této firmě a dali tak naší zemi možnost ochutnat potraviny, které se u nás dříve pěstovali a navrátili jim tak život v naší zdravé kuchyni. (Musím podotknout, že je to především zrno špaldy, které sám osobně Martin Hutař tehdy vyměnil v Rakousku za sud piva a začal ji zde pěstovat, což možná nikdo z vás ani netuší.)
V rozlehlém a stromy prorostlém areálu, které během dne zaplnilo víc jak tři a půl tisíce návštěvníků jsme měli možnost ochutnat spoustu výtečných jídel, možné bylo i okoštovat kvalitní bio vína, převážně od moravský pěstitelů. Během dne bylo také možné nakouknout dovnitř rozlehlé firmy. Probio disponuje třemi mlýny, (jeden čistě na bezlepkové suroviny) balírnou a přilehlými sklady kde se všechny biopotraviny skladují. (Cca 1500 položek, podobně jak je tomu u nás v Countrylife.)
Celou akcí prováděl Honza Onder, který se ujal moderování jak na obřím pódiu, tak v terénu po celém areálu, kde bylo pro hosty připraveno spoustu zajímavých atrakcí. Honza vystoupil samozřejmě i pro děti, které ho bezpochyby znají z tanečního pořadu ČTD. (O děti zde bylo také výtečně postaráno. V dětském koutku si mohli se skauty v teepee upéct vlastní bio chleba, nebo zaskákat a nafukovacím hradu, atd.) Na pódiu se vyměnilo několik hudebních vystoupení, např. tematicky vybraná skupina Šoulet nebo Bára Poláková, která celý program zakončila úspěšnou show.
V areálu bylo hned několik zajímavých stánků. Co se týče jídla, tak jsem zde ocenil moji srdcovou záležitost firmu Rebio, kteří vaří velice dobře z biopotravin v centru Brna, kde jsem byl vždy nesmírně spokojen a překvapen pestrostí nabízených pokrmů. Na jejich stánku, kde jsem musel pozdravit svého kolegu šéfkuchaře Vlastu Kelbla, bylo možné ochutnat výtečný seitan burger, rozmanité zeleninové směsi ze sluneční pánve, grilovaný hermelín nebo neskutečně dobrou zapékanou tortillu, na které jsme si znamenitě pochutnali.
Probio zde vyrábělo vyhlášené palačinky, které se plnili jak slanou tak sladkou směsí, bylo možné nakouknout pod ruce šéfkuchaře u kroupového baru, kde se připravovalo hned několik zajímavých obilných jídel. Zájemci se seznámili s klasickým šouletem z ječných krup a hrachu, se špaldovým kernottem, pohankovou pomazánkou či jahelnou kaší. A proč zrovna „Kroupy a ptáčci“?
Kroupy pro tuto firmu reprezentují přirozené zdravé jídlo a ptáci představují čistou a pestrou krajinu, vysvětluje Barbora Hernychová za marketing společnosti PROBIO. „Ukazujeme lidem, že kroupy skvěle chutnají, jejich příprava je velmi jednoduchá, jsou bohaté na živiny, dají se upravit na mnoho způsobů a navíc jsou i v bio kvalitě za velmi příznivou cenu,“ doplňuje Barbora Hernychová.
Základní suroviny našli návštěvníci také v nových obalech. Jedná se o další krok firmy navazující na změnu loga a webových stránek koncem loňského roku. Sáčky s motivem přírody a s novou značkou PROBIO sdělují hlavní poslání firmy – ekologické zemědělství a biopotraviny jako cesta k udržení pestrosti naší planety a vlastního zdraví, což nezní vůbec špatně co myslíte?
Příště určitě znova!!!!!!