Chřest je pro mě jednou z luxusnějších surovin v kuchyni. Jako první ihned na jaře většinou přichází chřest bílý. Můžu říct, že se velice dobře doplňuje se smetanou, jako třeba v tomto receptu. Ke mně se dostal krásný svazek, byl jsem jako jeden z prvních odběratelů této blahodárné zeleniny. Dostal jsem ho od mého dovozce zeleniny Šandera s.r.o, který na trhu dodavatelů zeleniny do hotelů a restaurací funguje již 20 let. Pěstuje ho pod značkou Český chřest v mělnickém regionu v Hostíně u Vojkovic. Chřest, v těchto místech sklizený, distribuuje ihned tentýž den svým dodavatelů a zaručuje tak jeho prvotřídní čerstvost. Již brzy se také můžete zúčastnit slavnosti chřestu, které se sedmého května uskuteční na stejném místě, kde se chřest pěstuje. Bude na vás čekat spoustu dobrot ale také zábavy.
2-3 porce
Doba přípravy 25 minut
Budeme potřebovat:
Svazek bílého chřestu
1 menší cibule
200 ml mandlové smetany
1 pl celozrnné mouky
1 pl hrubozrnné hořčice
hrst neloupaných mandlí
olivový olej
sůl/ pepř
pažitka
Návod
- Chřest oloupeme, vršky ponecháme. Tvrdší konce odřízneme. /Asi 2 cm/
- Do malého hrnce vlijeme 3 pl oleje, cibuli nakrájíme najemno a smažíme do růžova. Ke konci zasypeme moukou, kterou také krátce orestujeme. Zalijeme 1,5 dcl vody, osolíme a provaříme 7-10 minut.
- Základ rozmixujeme, přidáme smetanu, ½ nasekaných mandlí, hořčici a pepř. Opět provaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Dle potřeby dosolíme.
- Chřest vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut, vždy záleží na tloušťce chřestu. /Můžeme zkoušet nožem nebo vidličkou, měla by lehce projít chřestem/
- Teplý chřest vložíme na talíř, přelijeme omáčkou, posypeme nasekanými mandlemi a pažitkou. Servírujeme s opečenými tousty.