Pomazánka od nepoznání od klasické vaječné. Právě v předvelikonočním čase se tato pomazánka bude nejvíce hodit.
Opět zde najdete surovinu zvanou černá sůl – kala namak nebo také sanchal – jak jí v Indii nebo Pákistánu nazývají. Ve skutečnosti vůbec černá není, což je celkem zajímavé. Z chemického hlediska je to vlastně chlorid sodný s železem, siřičitanem a několika minerály. I proto ji vegani používají jako náhražku vajíčkové chuti a vůně. V Indii se běžně používá do salátů, rait, čatný nebo pickles. Velice často se zde také objevuje v kořenících směsích u nás známých jako kari koření. Já třeba tuto pomazánku dělám už léta. Určitě se ale najdou tací, kteří ji ještě nejedli nebo ji vyzkoušeli a netuší, jak se připravuje.
A právě pro ty je tento recept!
1 miska pomazánky
doba přípravy: 10 minut
Budeme potřebovat:
1 tofu natural /220g/
3 pl sójového jogurtu
1 pl plnotučné hořčice /s fruktózou/
1 čl černé soli /kala namak/
1 čl kurkumy
špetka pepře
Na servírování
čerstvé celozrnné pečivo
svazek ředkviček
řeřicha
Návod: