Věděli jste o tom, že třeba takový květák se dá jíst úplně syrový? Název tohoto receptu mě napadl, když jsem umlel právě květákové růžičky, které po umletí strukturou hodně kuskus připomínaly. Květák se řadí mezi brukvovitý druh zeleniny a z tohoto druhu je nejlépe stravitelný. Na následující salát bych však doporučil pouze mladý první květák, jehož chuť je jemná a vynikne právě v syrovém salátu.
Počet porcí 4
Doba vaření fazole 40 minut
Doba přípravy 10 minut
Budeme potřebovat:
100 g černých fazolí
5 větších růžiček mladého květáku
hrstku mladého hrášku
½ červené papriky
½ malé červené cibule
malý svazek plocholisté petrželky
2 stroužky česneku
olivový olej
½ citronu
mořská sůl
Návod:
- Fazole den předem namočíme, slijeme vodu a vaříme do změknutí asi 40 minut.
- Květák nasekáme na jemno (nejlépe v nádobce s mixerem), vsypeme do misky, přidáme fazole, hrášek, na kostičky nakrájenou papriku a nasekanou petrželku.
- V misce umícháme 6 lžic olivového oleje, utřený česnek, lžičku soli a 4 lžíce citronu. Celé přidáme do salátu a důkladně promícháme. Dle potřeby salát dosolíme.
Můj tip:
V sezoně přidáme třeba ředkvičky nebo salátovou okurku.