Předpokládám, že kuskus každý zná a má ho doma ve spíži, možná ví, s čím a jak ho připravit a zvládne pár receptů. Dnes bych vám velice rád představil jednu směs koření, kterou jsem vyzkoušel. Je jím Habešino koření Berber, které vyrábí Sonnentor. Jde o koření v BIO kvalitě a v tomto orientálním receptu se výborně vyjímá. Je mírně pikantní po chilli a voňavé po skořici či kardamomu.
6 porcí
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
1 lilek
1 větší mrkev
olivový olej
mořská sůl
1 červená cibule
1 malá zelená paprika
1 ½ pl Habešino koření Berber koupit
1 plechovka drcených rajčat
250 ml zeleninového vývaru (může být voda se sypkým bujonem)
1 pl tmavého třtinového cukru (není nutné)
200 g celozrnného kuskusu
malý svazek koriandru / petrželky
opražené plátky mandlí
Návod:
- Lilek nakrájíme na větší a mrkev na menší kostky. Nasolíme, zalijeme větším množstvím oleje a pečeme na 170°C, dokud lilek nezačne měknout.
- Kuskus zalijeme 250 ml vroucí vody, zamícháme a necháme přirytý nabobtnat.
- Nahrubo nakrájenou cibuli a papriku chvíli osmahneme na oleji. Přidáme koření a chvíli zarestujeme. Zalijeme vývarem, vlijeme rajčata, přidáme cukr a osolíme. Podusíme asi 10 minut. Přidáme lilek s mrkví a opět minutku zavaříme.
- Vsypeme kuskus, nasekané bylinky a zamícháme.
- Na talíři posypeme opraženými mandlovými lupínky a bylinkami.
Můj tip:
Jídlo lze také zastříknout citronem, nebo posypat nakládaným tofu.
(Do misky s vodou přidáme 1 vrchovatou lžíci soli, zamícháme a vložíme tofu nejméně na hodinu namarinovat. Tofu mírně ztvrdne, bude lépe chutnat a připomínat indický sýr panner.)
Pro zjemnění pikantnosti můžeme servírovat se lžící jogurtu.