Tento jednoduchý a rychlý moučník se u nás doma stal hitem, žádné mléko žádné vejce ale hlavně bez cukru, to zní jako výzva co myslíte? Velice dobrý způsob, jak v domácnosti využít nadbytek zralých banánů. Já většinou kupuji banány v bio kvalitě v Lidlu, tam je mají vždy za velice rozumnou cenu, tak jako většinu bio zeleniny.
Jedna větší miska pomazánky
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
3 větší zralé bio banány
3 vrchovaté lžíce medu
½ na jemno nastrouhané jablko (bez slupky)
½ bio citronu
1 větší hrst rozinek (můžete předem namočit)
1 menší lžička skořice (může být i koření do perníku)
50 g sójového jogurtu (cca vrchovaté 2 lžíce)
80 g slunečnicového oleje
250 g hladké pšeničné mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody bez fosfátů
2 malé hrstky na hrubo nasekaných vlašských ořechů
Návod
- Banány rozmačkáme ve větší míse vidličkou, přidáme med, jablko, citronovou šťávu (lze použít i kůru), rozinky skořici a zamícháme.
- Dále přidáme jogurt, vlijeme olej a opět zamícháme. Do směsi přesejeme mouku, přidáme kypřidla, zamícháme stěrkou, nakonec vmícháme ořechy.
- Vlijeme do podélné litrové formy na chléb (vymaštěné tukem a vysypané moukou), vložíme do předem na 180°C vyhřáté trouby, pečeme 40-45 minut, dokud není špejle suchá. (Ke konci je dobré troubu ztlumit na 170°C aby se chlebík nepřipálil.) Krájíme po vychladnutí.
Dobrý den,
banánový chlebíček je vynikající!
Moc děkuju i za ostatní skvělé recepty a úžasné fotky!!!
Vlaďka
Děkuji, jsem rád že chutnalo!
Dobrý den, banánový chlebíček mne láká k vyzkoušení. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla použít žitnou mouku místo hladké pšeničné? Mám jí doma cca 2 kg a moc si nevím rady, na jaký moučník ji použít. Chleba nepeču. Díky za Vaše pěkné stránky!
Dobrý den, žitná mouka si myslím není úplně ideální, to nebude fungovat, je dost těžká. Chlebík by se nemusel povést. Dejte radši na osvědčenou pšeničnou. Děkuji PK