Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- italská kapustičková polévka

Kroužek vaření- italská kapustičková polévka

Než se na posledním kroužku tohoto roku, který bude 12.12, pustíme do pečení cukroví, připravil jsem si pro děti recept na vydatnou polévku. Tato polévka dost připomínala italskou polévku minestrone, nechyběla zelenina, rajčata, a místo těstovin jsme použili pšenici dvouzrnku, která ji výživově obohatila.

Pšenice dvouzrnka je předchůdkyní dnešní pšenice, která ji na našem území nahradila někdy v 6. století a to především kvůli vyšším výnosům. Dodnes si dvouzrnka zachovala svou přirozenost a není šlechtěná. Má skvělé vlastnosti – jednak má oproti klasické pšenici mnohem kvalitnější zrno s vyšším obsahem bílkovin, obsahuje zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, ale hlavně je lehce stravitelná. Na její lepek mohou dobře reagovat i celiaci. V kuchyni má široké využití. Vařená se výborně hodí do salátů, masových, zeleninových směsí, jako příloha, do karbanátků, placiček, do polévek apod.

 

Na děti čekalo spoustu krájení zeleniny, to jim jde na jejich věk velice dobře, pak už se pustili do vaření samotné polévky. Všichni krásně spolupracovaly, ochutnávali a také uklízeli pracoviště, což je vždy součástí kroužku. Posuďte sami z fotek a videa, které jsem umístil na instagram, jak jsou děti šikovné.



    

 
 

 

Zde ještě recept na vyzkoušení:

Italská kapustičková polévka s dvouzrnkou

Ingredience
200 g pšenice dvouzrnka
1 ks cibule
4 lžíce olej olivový extra panenský
1 ks pórek
1/2 červené papriky
2 x stroužek česneku
1 lžíce tymián
2 ks mrkev
2 kostky bujón zeleninový
1 lžička sůl mořská
1 špetka pepř černý mletý
1 a 1/2 skleničky rajčata sekaná sterilovaná
20 ks růžičková kapusta
4 lžíce parmazán nebo balkánský sýr

Návod:

1. Dvouzrnku předem namočíme, zkrátíte tak dobu jejího varu.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou papriku, na plátky nakrájený česnek a tymián. Vše dobře promíchejte a nechte ještě asi 5 minut restovat. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, scezenou dvouzrnku, 3 kostky zeleninového bujónu a 1500 ml vody. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut.
3. Nakonec do polévky zamíchejte sekaná rajčata, na půlky rozkrojené kapustičky a vaříme do změknutí asi dalších 20 minut.

Tip: polévku podávejte posypanou strouhaným parmazánem nebo balkánským sýrem.

Dovednosti

Zveřejněno

9.12.2023

Share This