Dlouho slibovaná akce, na kterou se děti náramně těšily, je za námi. Velké pečení cukroví ve velké školní kuchyni na Hanspaulce, kdo tohle mohl v dětství zažít? Děti pilně pracovali a domů si odnesly dva druhy báječného tradičního cukroví, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Kromě toho děti dostaly malý dárek, taštičku s čaji a kořením, které nám věnoval Sonnentor, za což převelice děkuji
Nasajte atmosféru z fotek, vše se povedlo tak jak mělo, nikdo se nezranil, cukroví brzo sníme, avšak zážitky zůstanou.
Recepty nejsou nikterak zvláštní a velice zdravé, vychází z rodinných receptů, které si po léta předáváme, rohlíčky jsem si upravil a více provoněl, můžete vyzkoušet i u vás doma.
Linecké cukroví:
300 g mouka špaldová hladká bio
200 g máslo
100 g moučkový cukr
2 x vaječný žloutek
2 lžičky čerstvé citronové kůry
1. Vše smícháme, vypracujeme hladké těsto, necháme v lednici přes noc odležet.
2. Pečeme na pečicím papíře na 170°C 8-10 minut dozlatova. Slepíme rybízovou marmeládou.
Vanilkové rohlíčky
70 g lískové ořechy (nebo vlašských)
250 g mouka špaldová hladká bio
200 g máslo
70 g třtinový cukr tmavý (nebo moučkový cukr)
1 lžička mletých tonkových bobů
1 vaječný žloutek
Moučkový a vanilkový cukr na obalení rohlíčků
Návod:
1. Ořechy opražíme pod grilem trouby do tmava, po vystydnutí oloupeme a nameleme najemno.
2. Všechny suroviny včetně ořechů smícháme a vytvoříme hladké těsto, necháme v lednici přes noc odležet.
3. Pečeme také na 170°C 8-10 minut dozlatova.
4. Po upečení rohlíčky obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.