Tradiční perníčky netradičně…tento recept je jedinečný tím, že sou perníky ihned měkké. U Nás tento recept mezi druhy cukroví vede. Hned se po nich zapráší.
Těsto asi na 50 perníčků
Budeme potřebovat:
150 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
150 g pšeničné mouky hladké
70 g třtinového hnědého cukru
100 g rostlinného tuku
2 pl chia semínek + 4 pl vody
½ banánu
1 pl perníkového koření
/může být i lžička zázvoru/
1 pl špaldového sirupu /agáve, javorový atd./
1 pl melasy
1 čl jedlé sody
špetka soli
/1 bio citron+ moučkový cukr na zdobení/
Návod:
- Do mísy dáme suché suroviny včetně koření, přidáme tuk, namočené chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné perníčky, které pečeme na 170° C asi 7 minut.
Perníčky je lepší udělat trošku vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.
- Zdobíme cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.