Listopadová oslava dne svatého Martina se blíží, někteří z vás budou vyhlížet první nadílku bílého poprašku, ti druzí přemýšlet co pro tuto příležitost doma připravit. Já vám přináším recept na klasické svatomartinské rohlíčky, které se v toto poetickém církevním období dělají, jak jinak než v trochu neobvyklém složení surovin.
Těsto:
180 g hladké špaldové mouky
150 g tsmapa Pema
150 g rostlinného margarínu
100 g mandlové smetany
2 sáčky vanilkového cukru
špetka soli
náplň:
150 g namletých ořechů
8 lžic rostlinného mléka
120 g datlového sirupu
1 lžička mleté skořice (nebo perníkového koření)
3 lžíce rumu
Návod:
-
Všechny suroviny na těsto důkladně propracujeme v jednu hmotu, vložíme do folie a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinou.
-
Do malého hrnce vlijeme mléko a rum, lehce rozehřejeme, vsypeme ořechy, přidáme skořici a sirup. Zamícháme a také vložíme do lednice ztuhnout.
-
Těsto rozdělíme na ¼ vyválíme na 2 mm tenké kolečko (lze oříznout malým talířem, dosáhnete tak rovnoměrného tvaru), rozdělíme nožem na 16 trojúhelníku. Na širší stranu poklademe lžičku ořechové směsi a srolujeme na rohlíček. Klademe na velký pekáč s pečícím papírem.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Necháme vychladnout a posypeme trochou moučkového cukru.