Další podzimní inspirace v podobě velice chutné pomazánky, pečená červená řepa s česnekem ve spojení s uzeným tofu a směsí z bylinek z novinek letošního roku z výběru Sonnentor.
Počet porcí 1 větší miska
Doba přípravy 90 minut
Budeme potřebovat:
700 g červené řepy
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
1 lžička mořské soli
100 g uzeného tofu
3 lžičky bylinkového koření na pomazánky koupit
1 lžičce citronové šťávy
pažitka a klíčky na zdobení
Návod:
-
Řepu oloupeme, nakrájím na kostky (cca 2x2cm), vložíme do pekáče, osolíme, polijeme olejem, zamícháme a pečeme na 200°C asi 60 minut, občasně promícháme. Jakmile řepa začne měknout, vmícháme na hrubo nasekaný česnek, zapneme vrchní gril a asi 10 minut dopečeme dokud česnek nezezlátne, vyjmeme a necháme vychladit (jelikož se řepa peče dlouho je dobré péct najednou i větší množství, které můžete druhý den využít na polévku, do salátu nebo jen tak jakou výtečnou přílohou).
-
Tofu nastrouháme na jemno, vložíme do mixeru, přidáme řepu, bylinkové koření, trochu vody, citronovou šťávu a umixujeme na jemnou pomazánku (dle potřeby přidáme trochu vody, pomazánka se lépe umixuje), ochutíme solí.
-
Namažeme na čerstvé pečivo, nazdobíme klíčky a na jemno nakrájenou pažitkou.
Koření na pomazánky lze pořídit také v pikantní verzi, což se určitě ocení v chladný dnech.