Šťavnaté bezlepkové sušenky pro každou příležitost ze surovin, které stojí určitě za povšimnutí. Dobře vyvážená chuť sladké sušenky, hořké čokolády se slaným konce panenské mořské soli. Velice zdravá čiroková mouka (pěstovaná v ČR k sehnáni u Probia) disponuje vysokým podílem kvalitní bílkoviny, její neutrální chuť předurčuje k využíti do mnoha sladkých i slaných pokrmů, v tomto pokrmu ve spojení s moukou pohankovou, ani nepoznáte že máte pohanku na jazyku.
Kromě panenské mořské soli Flor de Sal jsem do receptu vybral z velice kvalitních bio olejů, které můžete zakoupit v e-shopu Natural Mallorca. Cíleně jsem sáhl po lahvičce panenského olivového oleje s aroma citrónu, který je skvělým doplňkem salátů, do polévek, ale i je tak s čerstvým domácím pečivem. Díky velice jemné a neutrální chuti nejkvalitnějších oliv Arbequina, je možné používat i na pečení moučníku, do krémů nebo třeba sušenek jako jsou tyto. Nahlédněte na výběr olejů, kterých je na tomto webu mnohem více. Mimo jiné doporučuji navštívit i sekci s dalšími recepty, kde je více inspirace jak soli a aleje dále používat.
10 sušenek
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 15 minut
Budeme potřebovat:
1/ ½ lžíce umletého hnědého lnu
150 g čirokové mouky
70 g pohankové mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžička jedlé sody
100 g včelího medu (či libovolného sirupu podobné konzistence)
70 g kokosového tuku
2 lžíce panenský olivový olej s citronem koupit zde
½ lžičky koření na keksy (nebo jakékoliv voňavé koře)
větší hrst hořké čokolády
hrubá mořská sůl přírodní ECO koupit zde
Návod
- Do větší mísy vsypeme len, zalijeme 4 lžícemi vody, zamícháme a necháme pár minut nabobtnat.
- Přidáme zbytek suroviny kromě čokolády a soli, vypracujeme těsto které se nelepí.
- Nakonec vsypeme na hrubo nasekanou čokoládu, kterou vpravujeme do těsta (část můžeme nechat na nazdobení sušenek).
- Tvoříme asi 40-50 g sušenky na pekáč s pečícím papírem, povrch upravíme vidličkou, posypeme trochou rozdrcené mořské soli.
- Troubu rozehřeje na 180°C, vložíme sušenky a pečeme 15 minut. Necháme důkladně vychladnout a jde se mlsat.