Amarant neboli laskavec je pseudoobilovina (dvouděložná rostlina, která se neřadí mezi obilní trávy, ale používá se totožně) V minulosti byla tak jako třeba quinoa (merlík čilský), pěstována v jihoamerických koloniích Inků a Aztéků, pro její výživné zrno. Podobnost amarantu ke quinoi je na místě, výživově jsou na tom dost podobně, každopádně ji amarant předčí, jelikož je asi o 2/3 levnější, což je pro domácí rozpočet určitě rozhodující.
Amarant je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny ale nebo třeba minerálů. Jako pohanka nebo jáhly, je přirozeně bezlepkový a proto je velkým pomocníkem i v jídelníčku celiaků. Mimo jiné je amarant považován za významný antioxidant. Obsahuje důležitý lysin (významný při budovaní svalstva a rekonvalescenci při zranění) nebo aminokyselinu valin (při růstu a obnovu tkání).
Jak si počít při vaření amarantu
Jeho zrno je poměrně jemné, při vaření velice málo nabývá na obsahu a i po uvařené příjemně křupe, což není tím, že bychom ho málo uvařili. Amarant není potřeba máčet ani proplachovat, je velice drobný a sítkem by nám i tak proplul ven) Při vaření je potřeba vždy použít velké množství vody, jelikož během vaření vytváří houstnoucí šlem, který je nutné vypláchnout. (amarant není potřeba propláchnout pouze v případě, kdy používáme do pudinku či kaše, také v kombinaci s jinou obilninou) Doba vaření je přibližně 30 minut, amarant nemusíme proplachovat ani předem namáčet. Takto uvařený už můžeme přidávat do polévek, namíchat s rýží, obohatit ranní kaši ale také využít jako neobvyklou přílohu. Nejvýhodnější je opět uvařit amarantu trochu více do zásoby a po vychladnutí uchovat v lednici a následně přidávat do již hotových jídel. (Já si vždy vařím asi polovinu balení což je asi 250 g amarantu, na takové množství používám asi 1l vody)
Použití v kuchyni
Amarant je vhodný do polévek, můžete přidat pár lžic již uvařeného do již uvařených krémů, hodí se i do polévek vývarových, ale také do nedohušťovaných, kde se právě zrno amarantu ujme zahušťovacího procesu.Tak jako jiné obiloviny může sloužit jako vydatná příloha, v tomto případě je však lepší, uvařené zrno přimíchat např. k uvařené rýži, vmíchat do kukuřičné (polentové) kaše a nebo zakomponovat do šťouchaných brambor. Slouží také jako výborným doplňkem ranních kaší v kombinaci s ovesnými vločkami, lámanou pohankou či jáhly.
Z amarantu je na trhu hned několik druhů produkty, jako jsou mouky, těstoviny, chipsy nebo třeba pukavce.