Greenwayfood

by Petr Klíma

Chutney z červené cibule

, , ,
Chutney z červené cibule

Toto je věc kterou miluji, opět se chuťově vracím do doby, kdy jsem působil v Anglii. Chutney (čatný) pochází z indické kuchyně, jeho obliba je po celém světě, vyrábí se jak ze zeleniny tak z ovoce. Už jednou jsem zde připravoval chutney z broskví, typicky indické, dost kořeněné. Tohle je však trochu jiné, takové francouzské fusion, které si vážně oblíbíte jako doplněk k jídlům či kvalitním sýrům.  Cíleně jsem tentokrát vybral chutney cibulové, nasládlá chuť cibule které je na trhu dosyta, výborně funguje s česnekem, chilli a tymiánem.

V receptu najdete také cukr Sucanat, který není až tak běžný. V jídle výtečně nahrazuje výrazný cukr Muscovado, který se běžně na přípravu chutnej používá. Tyto dva druhy cukrů mají však hodně společného, vyšší obsah třtinové melasy, která krásně voní a v kombinaci s octem tak dělá chutney velice výrazným.


Počet porcí  2x 400 ml sklenice
Doba přípravy 70 minut

Budeme potřebovat:
1dcl olivového oleje
1 paličku česneku
3 lžíce čerstvých lístků tymiánu
2 kg červené cibule
1 lžička soli
1 lžička chilli
300 g cukr Sucanat
1dcl octu balsamico

Návod:

  1. Olej rozehřejeme ve větším hrnci, vsypeme na hrubo nasekaný česnek, tymián a asi půl minuty orestujeme. Přidáme na menší měsíčky nakrájenou cibuli, sůl, chilli a restujeme na mírném ohni asi 25 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
  2. Přidáme cuk ocet, zamícháme, přikryjeme pokličkou a pozvolna vaříme dokud chutney nezhoustne, přibližně půl hodiny. (Během vaření hlídáme a občasně zamícháme, aby se chutney nepřipálilo.) Chutney může nalít do sklenic a otočit víčkem dolů, v chladu takto vydrží i několik měsíců.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

18.11.2019

Share This