Topinambury nebo také židovské brambory (někdy z italského překladu jeruzalémské artyčoky) jsou hlízy, na které se tak trochu zapomíná. Připomeňme si nejprve fakt, že za třicetileté války, kdy k nám docestovala z Německa, nás tato plodina zachránila před hladomorem. Topinambury mají jihoamerický původ, nejdříve je, tak jako třeba dýně, přibližně v 15. století pěstovali indiáni. Do Evropy se však dostaly o chvíli dříve, bylo to v dobách, kdy Kolumbus přivezl řadu dalších plodin, které nás tu dodnes živí. Topinamburu v zahradě nepřehlédnete, její vysoké rostliny s krásnými žlutými květy, připomínající slunečnice, plodí paradoxně ne příliš vzhledné hlízy, které se většinou sklízí s podzimem, ale díky své odolnosti také během celé zimy (při jejich sklizni samozřejmě nesmí být země zamrzlá). Topinambury mají mimo jiné jedno velké pozitivum – neabsorbují žádné škodliviny z nepříliš kvalitní půdy, naopak odvádí škodlivé látky z lidského těla a řadí se také mezi kvalitní antioxidanty. Vždy je důležité mít nakopané čerstvé plody, nedají se dlouho skladovat, postupem času vadnou.
Všeobecně topinambury obsahují větší množství vlákniny a menší obsah vitamínů B1 a B5. Jejich nutriční hodnoty jsou vážně výtečné, oproti bramborovému škrobu obsahují hlavně inulin, a proto jsou doporučovány jako hlavní surovina při cukrovce, jelikož snižují hladinu cukru v krvi. Především bych však tuto plodinu zařadil do jídelníčku pro její nízký obsah kalorií. Mimo jiné obsahují také křemík a železo.
V kuchyni se uplatňují hodně podobně tam, kde byste použili brambory. Můžete je oloupat, ale použít i se slupkou. Topinambury jsou (stejně jako brambory) poměrně hůře stravitelné, proto je lepší je před použitím tepelně upravit. Dají se uvařit a použít v salátu str.__, podobně, jako je tomu u klasického salátu bramborového, třeba s lehčím jogurtem a lžící hrubozrnné hořčice. Můžete přidávat do krémových polévek, guláše s rostlinnou uzeninou nebo třeba zapékat. Polévku můžete obohatit citronovou či pomerančovou šťávou, také cizrnou, čočkou či bylinkami.
Nesmím opomenout, že jsou tu i dvě o něco méně zdravé úpravy, jak topinambury využít. Můžete je upéct na čtvrtky, ale také usmažit jako bramborové lupínky a obohatit tak třeba domácí oslavu, v obou případech opět doporučuji slupku ponechat.