Topinambury nebo také židovské brambory (někdy i jeruzalémské artyčoky) jsou hlízy, na které se tak trochu zapomíná. Připomeňme si však zajímavý fakt, že za třicetileté války nás tato plodina zachránila při hladomoru, když k nám tehdy docestovala z Německa. Do Evropy se však dostala o chvíli dříve, v dobách, kdy Kolumbus přivezl řadu dalších plodin, které nás zde dodnes živí.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
120 g červené čočky loupané celé
450 g neloupaných topinamburů
2 cibule
5 lžic oleje
5 stroužků česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce mořské soli
4 lžíce citronové šťávy
1 dcl rýžové smetany
2 hrsti plátků mandlí
malý svazek pažitky
mletý pepř
Návod:
- Čočku namočíme na 2 hodiny do vlažné vody.
- Na oleji osmahneme do růžova cibuli, ke konci přidáme na plátky nakrájené čtyři stroužky česneku, kmín, tymián a opět chvíli restujeme. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme důkladně omyté a kartáčkem odrbané (i se slupkou) na plátky nakrájené topinambury, vsypeme scezenou a propláchnutou čočku, osolíme a pozvolna vaříme pod pokličkou 20 – 30 minut, dokud není vše měkké. (pokud by byli některé topinambury škaredé, nežádoucí kousek odkrojte)
- Mandle vysypeme na malou pánev a nasucho opražíme do hněda.
- Polévku zastříkneme citronem, opepříme, přidáme zbylý česnek a rozmixujeme.
- Na talíři zjemníme smetanou, posypeme mandličkami a pažitkou.Můj tip:
Hodně podobně to funguje i se zelenou čočkou, jen ji asi 20 g uberte.