Jsem fanoušek sušených fíků, přemýšlel jsem proto, že bych udělal nějaké to cukroví a tuto surovinu zde zakomponoval. Vyšly z toho ,,punčové´´ řezy z ječných vloček s chia semínky, plněné fíkovým chutney s pomerančovou šťávou a čajem Rooibos.
Budeme potřebovat:
Těsto:
120 g ječných vloček/můžou být i jiné/
20 g třtinového cukru
2 pl javorového sirupu/nebo 1 pl melasa/
90 g kokosového tuku
4 pl silného čaje Rooibos
1 pl chia semínek
2 čl pomerančové kůry
1 čl perníkového koření
1čl sody
špetka soli
Náplň
150 g sušených fíků
zbytek uvařeného čaje Rooibos
2 pl strouhaného kokosu
1 dcl pomerančové šťávy
1 čl vanilky pravé
špetka soli
Návod:
- Nejdříve si uděláme silný čaj, 1 pl lžíci čaje vložíme do hrnku, zalijeme vroucí vodou do ¾ a necháme 15 minut luhovat. Z hotového čaje odebereme 4 pl lžíce do kterého nasypeme chia semínka a necháme nabobtnat.
- V mixéru umeleme vločky na hrubší mouku, vsypeme do větší mísy, přidáme cukr, koření, vanilku, sodu, čaj se semínky, sirup, kůru a povolený tuk. Vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici nejméně 1/2 hodiny ztuhnout.
- Fíky nakrájíme na menší kousky, vložíme do malého hrnce, přidáme čaj, šťávu z pomeranče, vanilku, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dokud se fíky nerozvaří. Dle potřeby podléváme pomerančovou šťávou nebo vodou. Můžeme mírně rozmixovat. Necháme stranou vychladnout. Dle potřeby naředíme znovu pomerančovou šťávou, chladnutím to více ztuhne, naředěním se bude lépe roztírat. /při zapékaní ve formě, musí být náplň řidší viz tip/
- Těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme na 1/2 na pečící papír, překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme tenkou placku, Vyřízneme v tvaru obdélníku, náplň dáme doprostřed, obě strany přeložíme na střed a opatrně slepíme. Kraje zamáčkneme vidličkou, aby náplň nevytékala. Obrátíme a položíme na plech s pečícím papírem/ s těstem se musí pracovat rychle, rozpouštěním se s ním hůře pracuje, taktéž nemůže být příliš tuhé.
- Pečeme v předem na 170°c vyhřáté troubě 20 minut. Necháme důkladně vychladnout v lednici a nakrájíme na libovolné kousky.
Tip:
Těsto vyválejte, a vložte do formy na muffiny vyložené pečícím papírem, naplňte stejnou směsí akorát Rooibos nahraďte silným čaje Earl grey, vytvoříte tak chuť podobnou jako je vánoční punč. Do směsi také přidejte o 1dcl pom. kůry více. Pečeme také 20 minut, ke konci posypeme mandlovými plátky.