Nevíte co s čerstvými fíky nebo mandlovou moukou?Zde je recept, který vám poradí jak tyto suroviny využít.
Doba přípravy 80 minut
8 porcí
Budeme potřebovat:
Těsto:
125g rostlinného tuku
150g mouky pšeničné hladké
100g celozrnné mouky pšeničné hladké
8-10pl vlažné vody
3pl hnědého cukru
špetka soli
1čl skořice
Náplň:
hrnek mandlové mouky
hrnek mouky pšeničné hladké
½ hrnku celozrnné mouky pšeničné hladké
½ hrnku sušeného sójového mléka
1 ks prášek do pečiva bez fosfátů
3 pl hnědého cukru
1 vanilkový cukr
1 čl skořice
1 hrnek sójového nápoje
4-5 pl oleje
2 hrsti mandlí plátků
6-8 ks čerstvých fíků
Hnědá cukr na posypání
Příprava a zpracování těsta
- Tuk si nastrouháme na hrubším struhadle do směsi mouky, a propracujeme spolu s cukrem a skořicí. Přidáme větší část vody a vypracujeme těsto, dle potřeby vodu doléváme, ale dáváme pozor, aby se nelepilo.
- 2. Těsto vyválíme na tenčí plát, kterým překryjeme nízkou formu a přečnívající zbytky odkrojíme. Formu s těstem vložíme do lednice a ponecháme až do doby, kdy bude připravena náplň.
Náplň a dokončení
- Všechny sypké směsi vložíme do mísy a zamícháme. Přidáme sójový nápoj, olej a důkladně promícháme. Tekuté těsto vlijeme do připravené formy. Oprané a rozpůlené fíky klademe řezem nahoru do těsta. Nakonec posypeme fíky hnědým cukrem a okolo mandlemi.
- Pečeme v předem na 170º vyhřáté troubě 20minut. Stáneme teplotu na 160º a dopečeme dalších 20minut.
- Podáváme s vychlazenou sójovou smetanou a šálkem dobrého čaje.