Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá, přezdívaná také jako kudrnatá, je mrazuodolný druh kapusty, který si s trochou umu a zahrádkářského nadšení můžete i sami přes zimu vypěstovat třeba na balkóně. Teploty pod nulou mu nevadí a naopak jsou přemrzlé listy i chuťově lepší. Vzpomenete-li si mezi dubnem a červnem a zasejete, budete si moci i během zimních měsíců pochutnávat na zeleném lupení. Chuťově je navíc jemnější než hlávková kapusta. Může být mírně nakyslý s jemně hořkosladkým podtónem, ale nebývá tak ostrý. Čím chladnější podmínky, tím lahodnější sladší chuť, i když velké mrazy se už nedoporučují. Každopádně vás jeho jemná lahodnost určitě dostane.
Narozdíl od kapusty netvoří hlávky, nýbrž kadeřavé listy, které, jak se ukazuje, jsou velmi výživné, což v kuchyni oceníme právě převážně v zimě, kdy je sezónních čerstvých potravin pomálu. Má vysoké hodnoty železa, vápníku, vitamínu K, karotenu, luteinu a vitamínu C. Také obsahuje takřka všechny B vitamíny a působí protizánětlivě a detoxikačně. Zvláště pro lidi, rostlinně se stravující je tedy velmi významný.
Ale nejen pro ně. Nejčastěji se v kuchyni používá jako příloha, třeba i k masu, případně pečené zelenině. Výborně ladí s pečenou červenou řepou, celerem či máslovou dýní. Výborný je také v rizotu, těstovinách či polévkách.
Aby nedošlo ke ztrátě minerálních látek a vitamínů a k ochuzení na chuti, je dobré při tepelné úpravě jen krátce povařit (maximálně deset minut) nebo ideálně jen spařit horkou vodou a zchladit, případně ho udělat v páře. Před přípravou je lepší okrájet silná bílá žebra a zbavit listy tuhých košťálů, které bývají hořké. Výborný je však i syrový. Hlavně tedy mladé, nedlouho skladované listy, ze kterých vytvoříte lahodnou vitamínovou bombu v podobě svěžího salátku či smoothie.
pro GWF napsala Andrea Pekárková