Letos jsem se pustil do zavařování marmelád, džemů ale také povidel. Nakonec mám na kontě 6 druhů, některé jsem dělal i dvakrát. Nesmí chybět jahoda, třešeň, broskev, švestková povidla a nakonec přišly na řadu hrušky. V názvu najdete povidla, já znal teda doposud švestková. Velice mě lákalo udělat povidla hruškové. Po zkušenosti se švestkovými jsem se pustil do podobného receptu a to pečené verze. Zde je výsledek.
10 skleniček
Doba přípravy: 3-4 hodiny včetně loupání hrušek
Budeme potřebovat:
4 kg očištěných hrušek / oloupaných a zbavených jádřinců/
2 dcl rumu + na zakápnutí povidel.
2 dcl jablečného octa
100-150 g tmavého třtinového cukru /záleží na sladkosti hrušek/
1 pl perníkového koření
1 pl mleté skořice
Návod
- Hrušky vsypeme na hlubší plech, přidáme zbytek suroviny kromě cukru a zamícháme. Přikryjeme druhým plechem nebo alobalem a dáme péct do trouby. Při 170°C Pečeme cca 2,5 hodiny.
- Jakmile se začne vypékat šťáva z hrušek, sejmeme poklici a posypme cukrem.
- Opět zapečeme, dokud celá směs nezhnědne. Rozmixuje tyčovým mixérem a plníme do vyvařených sklenic.
- Nakonec povidla polijeme jednou lžící rumu, přikryjeme víčkem a utáhneme. Sklenice na chvíli obrátíme víčkem dolů. Necháme v pokojové teplotě dojí. Uskladníme v chladu.