Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření 2025/8

Kroužek vaření 2025/8

Vždy když ve školní jídelně na Hanspaulce zařadíme na jídelní lístek bramboráčky, tak si toto jídlo najde mnoho strávníků. A i proto mě toto klasické české jídlo inspirovalo zařadit na program našeho kroužku vaření. Vězte že strouhání brambor bylo pro děti docela výzva, každopádně vše bravurně zvládli a brzy mohli začít smažit zlaté bramboráky z pánve. Celou školou se linula vůně česneku a majoránky, dokonce někteří z kantorů neodolali a přišli naše výtvory ochutnat.. A nebyly by to ty pravé bramboráky, kdyby k nim nebylo kysané zelí, to jsme samozřejmě také měli. Doporučuji vyzkoušet jednoduchý recept níže.


  

  


   
    

Bramboráky s uzeným a kysaným zelím

Suroviny
brambory 500 g
uzené maso 150 g
česnek 5 stroužků
hladká mouka 100 g
vejce 2 ks
mléko 50-100 ml
majoránka 2 lžíce
olej (na smažení) 250 g
sůl
čerstvě namletý pepř

Návod:

1. Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle najemno a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim na malé kostičky nakrájené maso, vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto a nechte 5 min odležet.
2. Na pánvi rozpusťte a rozehřejte olej , naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.

Servírujeme plněné kysaným zelím

Dovednosti

Zveřejněno

19.1.2025

Share This