Greenwayfood

by Petr Klíma

Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Tvarohové knedlíky se u nás doma dělali od pradávna, většinou poprvé v roce se začátkem jahodové sezóny, ale také během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je kompletně předělaný tak, aby si smlsli jak vegani, tak celiaci, ale také lidé, kterým...
Letní grilování zeleniny

Letní grilování zeleniny

S létem jsou tu dovolené, cesty za dobrodružstvím, ale také kulinářské zážitky na grilu pod širým nebem.Grilovat se dá všelicos, můžete vyzkoušet rostlinné párečky, naložené tofu nebo třeba Robi oválky s česnekem. Jakého pomocníka však mohu určitě doporučit, tak by...
Těstoviny se zeleninou, tofu a černou solí

Těstoviny se zeleninou, tofu a černou solí

Někdy vznikne recept, aniž by byl v plánu. Třeba tento skvělý a vydatný oběd, který jsme měli minulou neděli. Měl jsem tu pár zbytků, trochu květáku, půl balení tofu, nějaké těstoviny a hlavně balíček černé soli, která se do tohoto jídla náramně hodí.   Počet porcí  4...
Smetanové jáhly s hráškem  a praženými lískovými ořechy

Smetanové jáhly s hráškem a praženými lískovými ořechy

Tentokrát jsem se snažil vytvořit něco nejen z jarních surovin, ale hlavně něco jednoduchého z jáhel. Jediná ne příliš známá a běžná surovina, kterou jsem použil v tomto receptu, je čerstvý estragon, který si nyní trochu představíme. Pravým názvem pelyněk estragon...
Pečené portobello  se sýrovou strouhankou a bylinkami

Pečené portobello se sýrovou strouhankou a bylinkami

Tento vegetariánský pokrm jsem dělával již v dávném pravěku. 🙂 Bylo to v době, kdy jsem vařil bezmasá jídla pro vegetariány v Anglii a musím říct, že ne vždy to byly pokrmy úplně zdravé. Toto jídlo je výjimkou, doma ho děláme vždy, když chceme něco rychlého. Na trhu...