Greenwayfood

by Petr Klíma

Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

Často doporučuji klasickou rýži při vaření rizota nahradit kvalitní obilovinou. Ten, komu nejsou obilná zrna cizí, možná už vyzkoušel ze zdravé výživy například špaldu, oves či ječmen. Nyní vás však naučím vařit poněkud neobvyklý a tak trochu neznámý kamut. Tato...
Orientální seitan s cizrnou, fazolkami a pórkem

Orientální seitan s cizrnou, fazolkami a pórkem

Často přemýšlím, kde jinde než ve vývaru či polévce zužitkovat pórek nebo třeba fazolky. A tak jsem vymyslel tento pokrm, ve kterém uvedené suroviny zužitkujeme. Mimo jiné bych opět rád poukázal na jedno koření, které se mi do tohoto jídla náramně hodí. Je jím...
Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

Tento pokrm, který jsem poprvé představil minulý týden v rámci závorových receptů v Sama doma, je velice vhodný do těchto chladivých zimních dnů. Těmito chutnými a dobrými fazolky adzuki společně s lehce ochuceným seitanem v pikantním strouhaném zázvoru, jsem také...
Čočkové lečo s tofu a černou solí

Čočkové lečo s tofu a černou solí

Lečo se dělá všemožně, s vejci, s klobáskou, ale také s pikantní paprikou nebo s česnekem. Tato verze je velice neobvyklá, chutná skoro jako by v ní klobáska byla , jeden z důvodů je že jsem použil uzenou papriku. Tofu s černou solí zde opět nahrazuje vejce a jídlo...
Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Tvarohové knedlíky se u nás doma dělali od pradávna, většinou poprvé v roce se začátkem jahodové sezóny, ale také během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je kompletně předělaný tak, aby si smlsli jak vegani, tak celiaci, ale také lidé, kterým...