Greenwayfood

by Petr Klíma

HOUBOVÝ BULGUR s pečenou dýní

HOUBOVÝ BULGUR s pečenou dýní

Letos jsem si u našich na chalupě na Vysočině solidně zahoubařil, každý den jsme chodili s plným košíkem, asi po hodině chození. Nacházeli jsme houby různé, sušilo se, dusilo nebo přímo spotřebovalo do polévky nebo na toasty. Nedalo mi to a hned jsem musel vytvořit...
Kopřivové palačinky s medvědím žervé a cheddarem

Kopřivové palačinky s medvědím žervé a cheddarem

Tato jarní kombinace vás doslova učaruje, kopřivy, medvědí česnek (ten teď roste a prodává se skoro všude) a vitamíny nabité klíčky, to je to, co vaše tělo právě teď potřebuje. Ječná mouka obsažená v palačinkách je navíc jako stvořená do palačinkových těst, také...
Smetanové těstoviny s žampiony a špenátem

Smetanové těstoviny s žampiony a špenátem

Umami je vedle čtyř základních chutí, které všichni známe, pátou chutí. Název je odvozený z japonských slov umai (lahodný) a mi (chuť). Směs je takovým chameleonem mezi kořeními, který zvýrazňuje chuť všech druhů pokrmů, ať už polévek, omáček, masa nebo zeleniny. Já...
Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin .Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni:...
Kopřivové placičky

Kopřivové placičky

Tak už se nám snad pomalu blíží jaro a s ním také nejvýznamnější křesťanské svátky roku velikonoce. A to si žádá pohlédnout se po nějakém nevšedním receptu, který bychom si mohli připravit. Co třeba vyzkoušet tyto placičky. Quinoa, ale také tsampa (pražená ječná...