Započal advent a s ním je potřeba si promyslet, co letos připravit na Vánoce, kromě mých oblíbených perníčků nebo lineckého. Tentokrát jsem měl k dispozici dva poněkud odlišné, ale kvalitou velice spřízněné produkty. V první řadě je to zázvorová marmeláda, která je vyrobena z velmi kvalitního a šetrně pěstovaného zázvoru s přídavkem třtinového cukru. Je pravda, že je na můj vkus poněkud sladší, a i proto jsem na zalití košíčků zvolil hořkou čokoládu. Dalším produktem je směs koření a květů od firmy Sonnentor, která se bude hodit nejen na zdobení vánočního cukroví.
cca 18 malých košíčků
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
4 vrchovaté lžíce chia semínek
½ bio citronu
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
40 g rozpuštěného kokosového tuku
100 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky
1 lžička mleté skořice
Zázvorová marmeláda bio zde je ta nejlepší…
Na dokončení:
100 g 70 % čokolády
40 g kokosového tuku
strouhaný kokos na ozdobu
Síla květů – směs koření a květů kde sehnat
Také potřeba:
několik kovových košíčků
(já použil 6ks Delícia od Tescomy)
Návod:
- Do větší mísy vsypeme chia semínka, přidáme 8 lžic vody, vymačkáme citron (můžeme použít i nastrouhanou kůru) zamícháme a necháme 10 minut nabobtnat.
- Ořechy s rozinkami a kokosem vložíme do mlýnku a rozmixujeme. Vsypeme do mísy se semínky.
Přidáme tuk, mouku, skořici a uhněteme rukama jako těsto. - Rozehřejeme troubu na 180°C, těsto vmačkáme do košíčků a pečeme, dokud nezačtou hnědnout, asi 10 minut. (Dbáme na to, aby těsto v košíčku nebylo příliš tlusté.) Vyjmeme z trouby a po 5 minutách vyklopíme a necháme vychladnout.
- Do košíčku dáme půl lžičky zázvorové marmelády, poté zalijeme čokoládou rozpuštěnou s tukem. Lehce posypeme kokosem a květy. Necháme v lednici či chladném místě zatuhnout. Konzumujeme nejlépe chvíli po vyjmutí do pokojové teploty.